Bajden: SAD ne razgovaraju o nuklearnim vežbama sa Južnom Korejom

Bajden: SAD ne razgovaraju o nuklearnim vežbama sa Južnom Korejom

Sjedinjene Države ne razgovaraju o zajedničkim nuklearnim vežbama sa Južnom Korejom, rekao je u ponedeljak predsednik Džo Bajden, suprotstavljajući se izjavama svog južnokorejskog kolege dok se tenzije sa Severnom Korejom razbuktavaju, preneo je Rojters.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao je da Seul i Vašington razgovaraju o mogućim zajedničkim vežbama korišćenjem nuklearnih sredstava SAD, dok je severnokorejski lider Kim Džong Un označio Jug kao „nesumnjivog neprijatelja“.

„Ne“, rekao je Bajden na pitanje novinara u Beloj kući da li trenutno razgovara o zajedničkim nuklearnim vežbama sa Južnom Korejom. Upravo se vratio sa odmora na američkim Devičanskim ostrvima, gde je bio u pratnji svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana.

Ioonovi komentari, u novinskom intervjuu objavljenom u ponedeljak, usledili su nakon njegovog poziva na „pripremu za rat“ sa „preovlađujućim“ sposobnostima, nakon godinu dana rekordnog broja severnokorejskih raketnih testova i upada severnokorejskih dronova na jug prošle nedelje .

„Nuklearno oružje pripada Sjedinjenim Državama, ali planiranje, razmenu informacija, vežbe i obuku treba da zajedno sprovode Južna Koreja i Sjedinjene Države“, rekao je Jun u intervjuu za list Čosun Ilbo.

List citira Juna koji je rekao da će zajedničko planiranje i vežbe imati za cilj efikasniju primenu američkog „proširenog odvraćanja“ i da je Vašington takođe „prilično pozitivan“ u vezi sa tom idejom.

Izraz „prošireno odvraćanje“ označava sposobnost američke vojske, posebno njenih nuklearnih snaga, da odvrate napade na američke saveznike.

Sjedinjene Države već dugo imaju prošireni dijalog o odvraćanju sa Japanom kako bi razgovarali o nuklearnim pitanjima i pokrenule su isti dijalog sa Južnom Korejom 2016. godine, rekao je Tomas Kantrimen, bivši vršilac dužnosti državnog podsekretara za kontrolu naoružanja, koji je predsedavao prvim sastankom dijaloga.

„Nije odmah jasno šta je u izjavi predsednika Juna novo, a šta je preformulisanje stvari koje se već dešavaju“, rekao je Kantrimen u ponedeljak u telefonskom intervjuu.

Sadašnji predsednik odbora Asocijacije za kontrolu naoružanja, Kantrimen je rekao da su Junovi komentari, usmereni na narod Južne Koreje, izgleda kao odgovor na ono što je Kantrimen nazvao provokacijama i retorikom Severne Koreje.

„Smatram ovo kao napor i predsednika Juna i Bajdenove administracije da uvere vladu i narod Južne Koreje da je posvećenost SAD i dalje čvrsta.

Junove izjave objavljene su dan nakon što su severnokorejski državni mediji izvestili da je njen lider Kim pozvao na razvoj novih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) i „eksponencijalno povećanje“ nuklearnog arsenala zemlje.

Na sastanku vladajuće Radničke partije prošle nedelje, Kim je rekao da je Južna Koreja postala „nesumnjivi neprijatelj“ Severa i postavila nove vojne ciljeve, nagoveštavajući još jednu godinu intenzivnih testova naoružanja i napetosti.

Međukorejske veze su dugo bile istrošene, ali su još više narušene otkako je Jun preuzeo dužnost u maju, obećavajući tvrđi stav prema severu.

Severna Koreja je u nedelju ispalila balističku raketu kratkog dometa sa svoje istočne obale, u retkom noćnom testu naoružanja za Novu godinu, nakon tri balističke rakete lansirane u subotu.

Severna zvanična novinska agencija KCNA saopštila je da su projektili ispaljeni iz njenog super velikog sistema višecevnih raketnih bacača, za koji je Kim rekao da „ima Južnu Koreju kao celinu u dometu udara i da je sposobna da nosi taktičke nuklearne bojeve glave“.