Rusija: Desetine vojnika poginulo u napadu na istoku Ukrajine

Rusija: Desetine vojnika poginulo u napadu na istoku Ukrajine

KIJEV – Rusija je priznala da je na desetine njenih vojnika poginulo u jednom od najsmrtonosnijih udara u ukrajinskom ratu, što je izazvalo zahteve ruskih nacionalističkih blogera da komandanti budu kažnjeni zbog smeštaja vojnika pored deponije municije, prenosi Rojters.

U retkom otkriću, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su 63 vojnika poginula u novogodišnjoj noći u vatrenoj eksploziji koja je uništila privremenu kasarnu u bivšem stručnom koledžu u Makijevki, gradu pobratimu regionalne prestonice Donjecka u istočnoj Ukrajini, koju je okupirala Rusija.

Četiri rakete ispaljene iz lansera HIMARS proizvedenih u SAD pogodile su lokaciju, saopštilo je ministarstvo odbrane. Rečeno je da su oborene dve rakete. Ukrajina je saopštila da se broj mrtvih u Rusiji kreće u stotinama, iako su proruski zvaničnici to nazvali preuveličavanjem.

Ruski vojni blogeri rekli su da je ogromna razaranja rezultat skladištenja municije u istoj zgradi u kojoj je i kasarna, uprkos tome što su komandanti znali da je u dometu ukrajinskih raketa.

Odvojeno, Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je oborila svih 39 bespilotnih letelica koje je Rusija ispalila u trećoj noći zaredom vazdušnih udara na civilne ciljeve u prestonici Kijevu i drugim gradovima.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je njihov uspeh dokazao da je ruska taktika poslednjih meseci obaranja projektila i bespilotnih letelica za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture sve više bila neuspešna jer Kijev pojačava svoju protivvazdušnu odbranu više od 10 meseci od invazije ruskih snaga.

Neprovereni snimci objavljeni na internetu o posledicama eksplozije u ruskoj kasarni u Makijevki pokazuju ogromnu zgradu pretvorenu u ruševine.

Neki od mrtvih došli su iz jugozapadnog ruskog regiona Samare, rekao je guverner tog regiona ruskim medijima, pozivajući zabrinute rođake da kontaktiraju lokalne centre za regrutaciju radi informacija.

„Ima ranjenih, avaj, ima mrtvih“, rekao je regionalni guverner Dmitrij Azarov, a prenosi državna novinska agencija TASS.

Igor Girkin, bivši komandant proruskih trupa u istočnoj Ukrajini, koji je sada jedan od najistaknutijih ruskih nacionalističkih vojnih blogera, rekao je da je u eksploziji na stotine poginulo ili ranjeno. On je rekao da je municija bila uskladištena na mestu, a vojna oprema nije bila kamuflirana.

„Ono što se dogodilo u Makijevki je užasno“, napisao je Arhangel Spetznaz Z, još jedan ruski vojni bloger sa više od 700.000 pratilaca u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Ko je došao na ideju da se kadrovi u velikom broju smeste u jednu zgradu, gde i budala razume da će i ako udare artiljerijom biti mnogo ranjenih ili mrtvih? napisao je. On je rekao da komandanti „ne mogu manje da brinu“ o municiji koja se nalazi u neredu na bojnom polju.

Otvoreni bes proširio se i na zakonodavce.

Grigorij Karasin, član ruskog Senata i bivši zamenik ministra spoljnih poslova, ne samo da je zahtevao osvetu Ukrajini i njenim pristalicama NATO-a, već i „preciznu unutrašnju analizu“.

Sergej Mironov, zakonodavac i bivši predsedavajući Senata, gornjeg doma Rusije, tražio je krivičnu odgovornost za zvaničnike koji su „dozvolili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi” i „sve više vlasti koje nisu obezbedile odgovarajući nivo bezbednost“.

Moskva retko saopštava podatke o svojim žrtvama, a kada to i uradi, brojke su obično niske – priznala je samo jednu smrt od stotine posade kada je Ukrajina potopila svoju vodeću krstaricu Moskva u aprilu.

Kijevska vlada gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na teritoriju u Ukrajini pod kontrolom Rusije.

Predsednik Volodimir Zelenski se nije osvrnuo na štrajk u svom noćnom govoru u ponedeljak.

Rusija je u novoj godini dočekala noćne napade na ukrajinske gradove, nekoliko stotina kilometara od prve linije fronta. Ovo označava promenu u taktici nakon meseci u kojima je Moskva obično rasporedila takve udare u razmaku od nedelju dana.

Rusija se okrenula masovnim vazdušnim udarima na ukrajinske gradove otkako je pretrpela poraze na bojnom polju u drugoj polovini 2022. godine.

Nakon što je 31. decembra ispalila desetine projektila, Rusija je 1. i 2. januara lansirala više od 80 dronova iranske proizvodnje Šahed, koji su svi oboreni, rekao je Zelenski.

„Taj broj bi mogao da poraste u vrlo bliskoj budućnosti. U nedeljama koje dolaze, noći bi mogle biti daleko od mirnih“, rekao je on.

Zelenski je rekao da će se napadi Rusije pokazati beskorisnim „jer smo ujedinjeni. Njih ujedinjuje samo strah“.