Američka FAA rešila problem koji je odložio letove na Floridi

Američka FAA rešila problem koji je odložio letove na Floridi

Rešen je problem sa kritičnim sistemom kontrole letenja koji je uzrokovao kašnjenja letova na glavnim aerodromima na Floridi u ponedeljak, saopštila je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

„Problem sa računarom je rešen. FAA radi na bezbednom vraćanju na normalnu brzinu saobraćaja u vazdušnom prostoru Floride“, navodi se u saopštenju američke agencije.

Problem sa funkcionisanjem sistema poznatog kao En Route Automation Modernization (ERAM) koji se koristi za kontrolu vazdušnog saobraćaja podstakao je FAA u ponedeljak popodne da izda takozvanu naredbu za zaustavljanje na putu, usporavajući saobraćaj na aerodromima na Floridi.

To je bio najnoviji problem koji je ometao putovanja u SAD nakon što je ogromna zimska oluja tokom božićnih praznika osakatila operacije niskotarifnog prevoznika Southvest Airlines (LUV.N), primoravajući ga da otkaže hiljade letova.

Problem sa ERAM sistemom u velikom regionalnom centru za kontrolu vazdušnog saobraćaja u Majamiju bio je iza desetina kašnjenja letova na Međunarodnom aerodromu u Majamiju, kao i letova na druge aerodrome u južnoj američkoj državi.