Tesla kaže da je prošle godine prodao rekordnih 1,3 miliona vozila

Tesla kaže da je prošle godine prodao rekordnih 1,3 miliona vozila

Tesla je u ponedeljak saopštio da je prošle godine prodao rekordnih 1,3 miliona vozila, ali je taj broj manji od obećanja izvršnog direktora Elona Maska da će povećati prodaju kompanije za 50% skoro svake godine.

Brojka iz 2022. nadmašila je prethodni rekord od 936.000 vozila isporučenih 2021. godine, ali je bila stidljiva od 1,4 miliona potrebnih da se postigne cilj kompanije od 50% rasta. Prodaja je porasla 40% u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja porasla 47% na 1,37 miliona.

Do manjka je došlo uprkos velikom povećanju prodaje na kraju godine koji je uključivao retke popuste od 7.500 dolara u SAD na modele I i 3, najprodavanije modele kompanije.

Tesla Inc., sa sedištem u Ostinu u Teksasu, takođe je morala da se nosi sa sve većim brojem slučajeva novog korona virusa u Kini, koji je prekinuo proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju.

Uz dodatni pritisak na SAD, Tesla je isporučio više od 405.000 vozila širom sveta u četvrtom kvartalu. Ali to je propustilo projekcije Volstrita. Analitičari koje je anketirao provajder podataka FactSet očekivali su 427.000 isporuka od oktobra do decembra i 1,33 miliona tokom cele godine.

„Hvala svim našim kupcima, zaposlenima, dobavljačima, akcionarima i podržavaocima koji su nam pomogli da ostvarimo sjajnu 2022. godinu u svetlu značajnih izazova vezanih za COVID i lanac snabdevanja tokom cele godine“, saopštila je kompanija za električna vozila i solarne panele u ponedeljak.

Tesla nije predstavio nijedan novi model prošle godine, a suočava se sa sve većom konkurencijom starih proizvođača automobila i startapa kao što su Lucid i Rivian, koji neprestano uvode nova električna vozila.

Ali Musk je obećao da će ove godine početi da proizvodi dugoočekivani električni pickup Cibertruck. Kompanija je takođe počela da isporučuje svoje električne poluproizvode.

Popusti, ponuđeni tokom poslednje dve nedelje u godini, pokrenuli su pitanja o tome da li potražnja za Teslinim proizvodima omekšava pošto su Federalne rezerve podigle kamatne stope da bi se borile protiv inflacije.

To je, zajedno sa Muskovim ponašanjem nakon što je kupio Tviter vredan 44 milijarde dolara, pomoglo da se akcije Tesle prošle godine gurnu na pad za više od 65 odsto, izbacivši Maska sa prvog mesta za najbogatiju osobu na svetu, prema Forbsu.

Pad akcija kompanije za ovu godinu, najgori ikad, bio je više nego trostruko veći od pada S&P 500, koji je pao za 19,4%.

Musk je na Tviteru 30. decembra napisao da su dugoročni temelji kompanije jaki, ali da je „kratkoročno ludilo na tržištu“ nepredvidivo.

Neki investitori su zabrinuti da je Tviter odvratio Maska od automobilske kompanije. Musk je prošlog meseca rekao da planira da ostane generalni direktor Tvitera sve dok ne nađe nekoga ko je spreman da ga zameni na tom poslu.