Nuklearno oružje: Moguće zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD

Nuklearno oružje: Moguće zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države razgovaraju o mogućem zajedničkom planiranju i vežbama korišćenja nuklearnih sredstava SAD suočene sa rastućim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje, rekao je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol u intervjuu za novine, prenosi Rojters.

List Čosun Ilbo citirao je Juna koji je rekao da će zajedničko planiranje i vežbe imati za cilj efikasniju primenu američkog „proširenog odvraćanja“.

Termin označava sposobnost američke vojske, posebno njenih nuklearnih snaga, da odvrate napade na saveznike SAD.

„Nuklearno oružje pripada Sjedinjenim Državama, ali planiranje, razmenu informacija, vežbe i obuku treba da sprovode Južna Koreja i Sjedinjene Države“, rekao je Jun, dodajući da je Vašington takođe „prilično pozitivan“ o toj ideji.

Junove izjave su usledile dan nakon što su severnokorejski državni mediji izvestili da je njen lider Kim Džong Un pozvao na razvoj novih interkontinentalnih balističkih raketa i većeg nuklearnog arsenala kako bi se suprotstavili pretnjama koje predvode SAD usred rasplamsavanja tenzija između rivalskih Koreja.

Severna Koreja je u nedelju ispalila balističku raketu kratkog dometa sa svoje istočne obale, u retkom kasnonoćnom, novogodišnjem testu naoružanja, nakon tri balističke rakete lansirane u subotu, što je kraj godine obeleženo rekordnim brojem testiranja raketa.

Usred govora o sopstvenom nuklearnom naoružanju Južne Koreje, Jun je rekao da je održavanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i dalje važno.