Bajden će promovisati infrastrukturnu potrošnju SAD

Bajden će promovisati infrastrukturnu potrošnju SAD

VAŠINGTON – Demokratski predsednik SAD Džo Bajden pridružiće se lideru republikanske manjine u Senatu Miču Mekonelu na skupu u sredu u Kentakiju sa ciljem da se istakne efekti zakona o infrastrukturi od 1 bilion dolara iz 2021, rekao je zvaničnik Bele kuće u nedelju, prenosi Rojters.

Njih dvojica, zajedno sa republikanskim guvernerom Ohaja Majkom Devajnom i demokratskim guvernerom Kentakija Endijem Bešerom, pojaviće se na ceremoniji na kojoj će biti istaknuto 1,64 milijarde dolara u finansiranju dodeljenih za projekat koridora mosta Brent Spens koji povezuje dve države preko reke Ohajo.

Finansiranje prelaza uključuje novi most i sanaciju jako zakrčenog mosta starog 60 godina.

Novi most ima za cilj da sanira jako zakrčen raspon od 60 godina i doda drugi prelaz.

Mekonel iz Kentakija bio je među republikancima koji su glasali za zakon o infrastrukturi, koji je usvojen u novembru 2021, dok su se mnogi republikanci u Predstavničkom domu, uključujući predstavnika Kevina Makartija, protivili.

Mekonel je rekao prošle nedelje u saopštenju da će „izgradnja novog pratećeg mosta na koridoru mosta Brent Spens biti jedno od krunskih dostignuća zakona“.

Događaj bi trebalo da se održi dan nakon što Makartijevi republikanci preuzmu većinu u Predstavničkom domu, razbijajući kontrolu demokrata nad Kongresom i uvodeći period podeljene vlade.

Kentaki i Ohajo su godinama tražili sredstva za projekat.

„Ovaj projekat ne samo da će olakšati saobraćajnu noćnu moru kroz koju su vozači trpeli godinama, već će takođe pomoći da se osigura da kretanje lanca snabdevanja ne zastane na ovom nacionalno značajnom koridoru“, rekao je DeVine.

Zatim je predsednik Barak Obama posetio prelaz 2011. godine i pozvao Kongres da usvoji zakon o poslovima koji košta milijarde dolara, a koji bi, kako je rekao, mogao uključivati obnovu mosta, koji je do tada već bio proglašen funkcionalno zastarelim.

Tokom svoje kandidature za Belu kuću 2016, Donald Tramp je podržao finansiranje projekta, ali tokom svoje četiri godine na funkciji nije uspeo da obezbedi novac za njega ili da usvoji veliki zakon o infrastrukturi koji je više puta obećavao.

Zakon o infrastrukturi iz 2021. uključuje 27 milijardi dolara tokom pet godina za popravku i zamenu hiljada zastarelih mostova u SAD.

Drugi zvaničnici administracije, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris, takođe će pohvaliti infrastrukturne nagrade na drugim događajima ove nedelje.