Rekordan broj migranata ušao u Britaniju morskim putem

Rekordan broj migranata ušao u Britaniju morskim putem

Više od 45.000 ilegalnih imigranata ušlo je u Veliku Britaniju prošle godine prešavši Lamanš u malim čamcima, prema vladinim podacima objavljenim u nedelju. Britanija je pokušala da plati Francuskoj da zaustavi prelaze, pošto je pravni postupak omeo njen plan da deportuje migrante u Ruandu.

Dva čamca su na Božić prevezla 90 ljudi preko Lamanša u Veliku Britaniju, čime je ukupan broj migranata koji će krenuti na put 2022. godine porastao na 45.756, u odnosu na 28.395 u 2021. Nisu zabeleženi dalji prelasci pre Nove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Otkako su prelazi počeli da rastu 2018. godine, većina migranata dolazi iz Irana, Iraka i niza drugih bliskoistočnih zemalja. Međutim, 42 odsto svih dolazaka u drugoj polovini 2022. došlo je iz Albanije, zemlje koju britanska vlada smatra „bezbednom“.

Britanija trenutno troši 5,5 miliona funti (6,6 miliona dolara) svakog dana za smeštaj migranata u hotele, iako je premijer Riši Sunak prošlog meseca rekao da će njegova vlada uskoro smestiti 10.000 u napuštene letovališta, studentske domove i viškove vojnih lokacija.

Sunak, kao i njegovi prethodnici Boris Džonson i Liz Trus, obećali su da će smanjiti broj prelazaka Kanala, ali do sada nisu uspeli. Džonsonova ministarka unutrašnjih poslova, Priti Patel, potpisala je u aprilu sporazum prema kojem će Ruanda primati avione migranata dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, ali su pravni postupci nevladinih organizacija koje se bave imigracijom zaustavile ovaj plan.

Iako je Visoki sud u decembru presudio da je ova politika zakonita, pravne žalbe su u toku i nijedan let još nije napustio UK. Govoreći za Dejli mejl prošlog meseca, portparol vlade je odbio da kaže da li će se deportacije desiti 2023.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman objavila je u novembru da je Britanija postigla dogovor sa Francuskom prema kojem će njena vlada plaćati Francuzima 72,2 miliona evra godišnje da pojačaju patrole na suprotnoj strani Lamanša. Međutim, u protekle tri godine potpisana su tri takva ugovora, a prelazi se i dalje povećavaju iz godine u godinu.

Govoreći nakon potpisivanja sporazuma, Sunak je priznao da dogovor neće „magično rešiti“ problem.