Hrvatska je postala 20. članica evrozone

Hrvatska je postala 20. članica evrozone

Hrvatska je 1. januara 2023. zvanično pristupila evrozoni, postavši njena dvadeseta članica.

Od danas evro postaje zvanična valuta u Hrvatskoj, koja bi postepeno trebalo da zameni hrvatsku kunu. Prema lokalnom zakonu, kuna će biti ukinuta do 31. jula 2023. godine.

Od septembra 2022. zemlja je počela da prelazi na cene robe u evrima, a cene u cenovnikima bile su naznačene i u evrima i u kunama. A u novembru je hrvatski parlament odobrio prvi budžet u evrima.

Hrvatski ministar finansija Marko Primorac objasnio je tada da će uvođenje evra „ojačati našu ekonomiju, postati sidro stabilnosti, učiniti nas otpornijim i zaštićenijim od spoljnih šokova i kriza i doprineti poboljšanju investicione klime”.

Podsetimo, sredinom juna grupa ministara finansija evrozone preporučila je prihvatanje Hrvatske kao 20. članice evrozone. Nakon toga, „zeleno svetlo” za uvođenje evra u Hrvatskoj dali su lideri EU na junskom samitu.

Konačnu odluku doneo je Savet ministara privrede i finansija zemalja EU koji je 12. jula odobrio odluku o pristupanju Hrvatske evrozoni od 1. januara 2023. godine. Kurs će biti jedan evro za 7,53450 hrvatskih kuna.