Brazilski predsednik izbegava ceremoniju tranzicije sa naslednikom

Brazilski predsednik izbegava ceremoniju tranzicije sa naslednikom

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je navodno odleteo na Floridu umesto da ostane na ceremoniji nedeljne predaje predsedničke ruke svom omraženom levičarskom rivalu i nasledniku Luisu Inasiju Lula da Silvi.

Konzervativni političar je u subotu rano ujutro stigao u Orlando na Floridi avionom brazilskih vazduhoplovnih snaga, javljaju mediji. Napustio je Braziliju ubrzo nakon što je svojim pristalicama objavio oproštajnu poruku u suzama u kojoj je svoj izborni poraz nazvao nepravednim, osudio nasilne proteste zbog rezultata i branio svoj rekord kao predsednika.

Bolsonaro je obećao da neće učestvovati u tranziciji vlasti kada Lula preuzme dužnost na inauguraciji u nedelju. Potpredsednik Hamilton Murao, koji je vršilac dužnosti predsednika tokom svog poslednjeg celog dana na funkciji, rekao je prošlog meseca da neće predati pojas Luli ako Bolsonaro to odbije.

Situacija podseća na inauguraciju američkog predsednika Džoa Bajdena u Vašingtonu januara 2021. Nakon što je tadašnji predsednik Donald Tramp odbio da prizna svoj izborni poraz i napustio Vašington pre nego što je njegov naslednik položio zakletvu, potpredsednik Majk Pens je ispunio tradicionalnu ulogu dočeka novog vrhovnog komandanta u Beloj kući.

Bolsonaro je izgubio na brazilskim izborima 30. oktobra od Lule sa razlikom od 50,9% prema 49,1%. On je osporio rezultat, navodeći da su glasačke mašine koje su korišćene na takmičenju bile sklone prevari, ali je izborni sud zemlje odbacio njegove tvrdnje u novembru i izrekao novčane kazne za poricanje rezultata u „lošoj nameri“.

Spor je doveo do protesta, od kojih su neki bili nasilni, širom Brazila. Bolsonarove pristalice su takođe kampovale ispred vojnih kasarni, zahtevajući da vojska izvede državni udar kako bi njihov lider održao na vlasti.

Bolsonaro je mogao da ima još jedan razlog za odlazak iz Brazila, navode mediji. On se može suočiti sa rizicima vezanim za zakon kada mu u nedelju istekne predsednički imunitet od krivičnog gonjenja, preneo je Rojters. Vijeće Senata prošle godine preporučilo je da bude optužen za devet zločina koji su proizašli iz njegovog postupanja sa pandemijom Covid-19.