Iran testira vojne dronove u ratnoj igri u blizini Ormuskog moreuza

Iran testira vojne dronove u ratnoj igri u blizini Ormuskog moreuza

Iranska vojska testirala je u subotu nove napadne bespilotne letelice u priobalnom području Omanskog zaliva i blizu strateškog Ormuškog moreuza, u okviru tekuće godišnje vežbe, javila je državna televizija.

U međuvremenu, nastavljeni su antivladini protesti koji traju više od tri meseca. Video snimci na društvenim mrežama prikazuju proteste na Teheranskom velikom bazaru i nekoliko gradova i mesta, uključujući i kurdsku oblast. Deo bazara u Teheranu zatvoren je nakon protesta koje su vlasti razbile.

Državna televizija je saopštila da je jurišna bespilotna letelica Ababil-5 prvi put korišćena tokom ratnih igara i da je uspešno pogodila cilj bombom nakon što je prešla 400 kilometara (250 milja). Iran je testirao mnoge druge vojne dronove tokom protekle decenije.

Vojne bespilotne letelice bile su tačka spora između Irana i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji tvrde da Teheran snabdeva Moskvu bespilotnim letelicama koje su korišćene u napadima u Ukrajini koju podržava Zapad.

Iran je u novembru priznao da je Rusiji isporučio bespilotne letelice, dodajući da je snabdevanje došlo pre rata Moskve u Ukrajini. Iran kaže da je posvećen zaustavljanju sukoba.

Ormuški moreuz se nalazi na ušću Persijskog zaliva i ključan je za globalno snabdevanje energijom, a kroz njega prolazi oko petina sve nafte kojom se trguje na moru.

Komandosi i vazdušno-desantna pešadija učestvovali su u ratnim igrama, nazvanim „Zolfagar-1401“, zajedno sa borbenim avionima, helikopterima, vojnim transportnim avionima i podmornicama. Iranska vojska će takođe ispaliti rakete i sisteme protivvazdušne odbrane. Iran redovno održava takve vežbe kako bi poboljšao svoju odbrambenu moć i testirao oružje.

Od sredine septembra Iran je potresen antivladinim protestima koji su zapalili smrću žene koju je pritvorila moralna policija te zemlje. Demonstracije su brzo prerasle u pozive za okončanje više od četiri decenije svešteničke vladavine u zemlji.

Više od 500 demonstranata je ubijeno, a više od 18.500 ljudi je uhapšeno, tvrde aktivisti za ljudska prava u Iranu, grupa koja je pažljivo pratila nemire. Iranske vlasti nisu objavile brojke za ubijene ili uhapšene.