Si čestita Novu godinu Putinu

Si čestita Novu godinu Putinu

Kineski predsednik Si Đinping uputio je novogodišnju čestitku ruskom kolegi Vladimiru Putinu, javila je kineska državna televizija. U svom telegramu Siju, šef ruske države je zauzvrat izrazio uverenje da će saradnja Pekinga i Moskve dodatno ojačati 2023. godine.

Prema izveštaju kineske televizije, „predsedavajući NR Kine Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin razmenili su 31. decembra telegrame čestitke povodom Nove godine. ”

U petak su dvojica šefova država razgovarala putem video veze, a Putin je pozvao svog „dragog prijatelja“ da poseti Moskvu u proleće 2023. godine.

Ruski predsednik je poslao poruke i nizu drugih svetskih lidera.

Kako se navodi na sajtu Kremlja, on je čestitao predsednicima i premijerima svih bivših sovjetskih republika, osim baltičkih država, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

U jugoistočnoj Aziji, generalni sekretar Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Trong i predsednik Ngujen Sjuan Fuk primili su Putinove telegrame.

Ruski predsednik je takođe čestitao indijskom premijeru Narendru Modiju i predsedniku Drupadiju Murmuu.

Putin je uputio čestitke nekolicini evropskih lidera, uključujući premijera Mađarske, članice EU. U telegramu Viktoru Orbanu, šef ruske države je rekao da „uprkos komplikovanom međunarodnom okruženju“ odnosi Moskve i Budimpešte nastavljaju da pokazuju pozitivnu dinamiku.

Obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Putin je izrazio nadu da će dve zemlje nastaviti da razvijaju bilateralne veze „za dobrobit bratskih naroda Rusije i Srbije. ”

Osim toga, Putin je čestitao bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu i bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, sa kojima već dugo uživa u ličnom prijateljstvu.

Na pitanje da li će ruski predsednik poslati bilo kakvu poruku aktuelnim zapadnim liderima, poput američkog predsednika Džoa Bajdena, predsednika Francuske Emanuela Makrona ili nemačkog kancelara Olafa Šolca, portparol Kremlja je u petak odgovorio negativno.

„Mi zapravo nemamo nikakve kontakte sa njima“, objasnio je Dmitrij Peskov, navodeći „neprijateljske akcije“ tih lidera u odnosu na Rusiju.

U međuvremenu, na Bliskom istoku i u zapadnoj Aziji Putinove čestitke uputili su sirijskom predsedniku Bašaru Asadu i turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Šef ruske države poslao je poruke i liderima Brazila, Bolivije, Kube, Venecuele i Nikaragve.