Kuleba je pozvao na isključenje Ruske Federacije iz Saveta bezbednosti UN posle raketnog napada pred Novu godinu

Kuleba je pozvao na isključenje Ruske Federacije iz Saveta bezbednosti UN posle raketnog napada pred Novu godinu

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ruski raketni napad na ukrajinske gradove ukazuje na potrebu da se ona izbaci iz Saveta bezbednosti UN.

„Ovog puta, masovni raketni napad Rusije namerno cilja na stambena područja, a ne na našu energetsku infrastrukturu. Ratni zločinac Putin ‘proslavlja’ Novu godinu ubijajući ljude. Rusiju treba izbaciti iz sedišta Saveta bezbednosti UN koje je oduvek držala nelegalno. “ – stoji u objavi.

Prema preliminarnim podacima koje je dao glavnokomandujući Oružanih snaga Valerij Zalužni, Rusija je u subotu ispalila više od 20 krstarećih raketa na Ukrajinu, a snage PVO su uništile 12 od njih.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je smrt jedne osobe i 20 ranjenih u posledicama granatiranja. Žrtve su prijavljene i u drugim gradovima Ukrajine.

Podsetimo, Ukrajina je u ponedeljak pozvala zemlje članice UN da obnove primenu Povelje UN po pitanju legitimnosti prisustva Ruske Federacije u UN, da liše Rusku Federaciju statusa stalne članice UN. Savet bezbednosti UN i da je isključi iz UN kao celine.

Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je da pitanje članstva Rusije u Ujedinjenim nacijama, kao i njenog boravka u Savetu bezbednosti UN, nije pravilno regulisano u skladu sa međunarodnim pravom.

Pored toga, delovanje Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i članice UN uopšte ne odgovara principima pacifizma i garantovanja mira, navodeći kao primer agresiju na Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, R. Ičkerija, mešanje u unutrašnje stvari zemalja baltičko-crnomorskog regiona, zloupotreba prava veta u Savetu bezbednosti itd.