Severna Koreja ispalila 3 ​​rakete usred tenzija zbog dronova

Severna Koreja ispalila 3 ​​rakete usred tenzija zbog dronova

SEUL – Severna Koreja je u subotu ispalila tri balističke rakete kratkog dometa ka svojim istočnim vodama, što je poslednja u nizu ovogodišnjih testova naoružanja koji su usledili nekoliko dana nakon što je povećala tenzije navodnom letenjem dronova u vazdušni prostor Južne Koreje, preneo je Asošijeted pres.

Zajednički generalštab Južne Koreje naveo je u saopštenju da je u subotu ujutro detektovao tri lansiranja iz unutrašnjeg područja južno od Pjongjanga, glavnog grada Severne Koreje. Rečeno je da je Južna Koreja pojačala svoj nadzor i da održava spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo odbrane Japana je saopštilo da je Severna Koreja ispalila sumnjive balističke rakete.

To je bilo prvo lansiranje rakete Severne Koreje u poslednjih osam dana i usledilo je pet dana nakon što je Južna Koreja optužila Pjongjang da je uleteo pet dronova u vazdušni prostor Južne Koreje prvi put od 2017.

Južnokorejski ratni avioni i helikopteri nisu uspeli da obore nijedan od severnokorejskih dronova primećenih južno od granice pre nego što su se vratili kući ili nestali sa južnokorejskog radara. Jedan od njih je putovao čak do severnog Seula. To je izazvalo zabrinutost u pogledu bezbednosti među mnogim ljudima na jugu, zbog čega je vojska u utorak ponudila retko javno izvinjenje.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol pozvao je na jačanje mreže protivvazdušne odbrane svoje zemlje i obećao da će se strogo nositi sa provokacijama Severne Koreje.

Južna Koreja je u četvrtak izvela velike vojne vežbe kako bi simulirala obaranje dronova. Ona je u petak lansirala raketu na čvrsto gorivo kao deo svojih napora da izgradi sposobnost nadzora zasnovanog na svemiru. Južna Koreja planira da upotrebi raketu na čvrsto gorivo da postavi svoj prvi špijunski satelit u orbitu.

Ove godine, Severna Koreja je testirala više od 70 balističkih i krstarećih projektila u, kako neki stručnjaci kažu, pokušaju da modernizuje svoj arsenal i poveća svoj uticaj u budućim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Subotnje lansiranje usledilo je u trenutku kada je Severna Koreja u toku glavnog sastanka vladajuće stranke u Pjongjangu na kojem će se razmotriti dosadašnja politika i novi politički ciljevi za 2023. Neki posmatrači su rekli da će severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo potvrditi svoj zavet da će proširiti svoj nuklearni arsenal i uvesti sofisticirano oružje u naziv za suočavanje sa onim što on naziva neprijateljstvom SAD.