Aplikacije za mentalno zdravlje nude osnovne funkcije

Aplikacije za mentalno zdravlje nude osnovne funkcije

Aplikacije za mentalno zdravlje nude osnovne funkcije, a izazovi u vezi sa privatnošću su uobičajeni, prema studiji objavljenoj na mreži 28. decembra u JAMA Netvork Open.

Erika Kamačo, iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu, i kolege ispitale su trenutno stanje aplikacija za mentalno zdravlje i mogućnosti i izazove sa kojima se suočava komercijalna aplikacija u studiji poprečnog preseka. Ukupno 578 aplikacija za mentalno zdravlje je procenjeno i ocenjeno u 105 dimenzija. Svaka aplikacija je ocenjena u šest kategorija: poreklo aplikacije i pristupačnost; privatnost i bezbednost; klinička osnova; karakteristike i angažovanje; ulazi i izlazi; i interoperabilnost. Ocene privatnosti su određene na osnovu pet kriterijuma M-Health Indek i Navigation Database.

Istraživači su otkrili da glavne funkcije aplikacije uključuju psihoedukaciju, postavljanje ciljeva i pažljivost. Sve u svemu, 77 odsto analiziranih aplikacija ima politiku privatnosti. U analizi aplikacija sa politikom privatnosti nije primećena značajna povezanost između ocena privatnosti i ocena Apple App Store ili Google Plai Store zvezdica. Uočena je slaba povezanost između broja preuzimanja aplikacija u Google Plai prodavnici i rezultata privatnosti.

„Nalazi ove poprečne studije ukazuju na to da trenutnim tržištima aplikacija nedostaje raznolikost u svojoj ponudi i ne uspevaju da implementiraju potencijalno velike karakteristike“, pišu autori. „Još jedan izazov za prostor aplikacija je to što lako dostupne metrike kao što su ocene u zvezdicama ne uzimaju u obzir mogućnosti privatnosti. Stoga, kliničari i pacijenti moraju da razlikuju aplikacije izvan takvih mera kako bi osigurali otkrivanje aplikacija koje odgovaraju njihovim jedinstvenim potrebama i zaštitile njihovu privatnost.“