Moskva je „ogorčena“ razbijanjem ruskih medija u inostranstvu

Moskva je „ogorčena“ razbijanjem ruskih medija u inostranstvu

Portparol moskovskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da je pritisak Francuske da zabrani ruske novinske kuće i na teritoriji zemlje i u EU neprihvatljiv. Ranije ovog meseca, nacionalni TV regulator Arcom naredio je satelitskom operateru Eutelsat da prekine emitovanje kanala Prvi Rusija, Rusija 1 i NTV.

U saopštenju, Zaharova je rekla da je francuski nadzornik uveo ta ograničenja „pod očiglednim pritiskom vlasti“, dodajući da je taj potez prethodio relevantnim sankcijama na nivou EU. „Moskva je ogorčena novim koracima koje je preduzeo Pariz u cilju uvođenja sve više zabrana emitovanja ruskih medija, kako na svojoj teritoriji, tako i u EU u celini“, rekla je ona.

Takvi postupci sugerišu da je Francuska, s obzirom na njen politički uticaj u bloku, „glavni lobista“ koji podržava zabranu ruskih TV kanala u Evropi, tvrdi Zaharova. „Takav prikaz rusofobije, koji je, nažalost, već postao svakodnevnica, [ukazuje na] težnju da se po svaku cenu ućutkaju svi glasovi koji predstavljaju alternativu propagandi EU.

Prema Zaharovoj, Evropljanima se „lišava pravo na slobodan pristup informacijama“. Ona je sugerisala da bi Pariz i Brisel mogli da se „plaše da će publika, nakon što vidi drugačiju tačku gledišta i sliku sveta koja ne odgovara onoj koju prikazuju mejnstrim zapadnih medija, doneti sopstvene zaključke” o globalnoj politici. i sukoba u Ukrajini.

Portparolka je udar na ruske medije opisala kao „flagrantno kršenje“ slobode govora, koja je „diskriminatorne prirode“. Zabrana je „još jedan dokaz da zapadni idealni model demokratizacije zapravo nije ništa drugo do oruđe za postizanje spoljnopolitičkih ciljeva“, tvrdi Zaharova.

Zapadne zemlje su poslednjih godina pokrenule masovnu kampanju protiv ruskih medija, koja se samo intenzivirala nakon što je Moskva započela svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine. EU je u martu obustavila radiodifuzne aktivnosti Sputnjika i RT-a, pri čemu je broj kanala na crnoj listi samo rastao kako je blok uveo nove pakete sankcija.