U Varšavi u novogodišnjoj noći neće biti vatrometa, gradska skupština poziva da se odustane od pirotehnike zbog rata

U Varšavi u novogodišnjoj noći neće biti vatrometa, gradska skupština poziva da se odustane od pirotehnike zbog rata

Gradska većnica Varšave ove godine ne planira da organizuje dočeke Nove godine, ili kako se ovaj praznik u Poljskoj naziva – Silvester.

Kabinet gradonačelnika svoju odluku pravda finansijskim razmatranjima i ratom u Ukrajini. Sudija takođe poziva da se uzdrži od puštanja vatrometa i petardi u novogodišnjoj noći. Pozivu su se pridružili i poslanici gradskog veća.

„Ove godine ne nudimo ništa Varšavljanima u novogodišnjoj noći. Nažalost, to je već tradicija, jer ni tokom pandemije nije bilo tako. Ove godine imamo energetsku krizu, pa je naša potrošnja rezovi se pre svega odnose na zabavu“, rekla je portparolka prestoničke Gradske kuće Monika Beut.

„U Ukrajini, preko naše istočne granice, u toku je brutalan, krvav, brutalan rat, u kojem svakodnevno ginu vojnici i civili. Dakle, ovo nije atmosfera koja bi podstakla organizovanje tako posebnih, radosnih događaja. Beut je naglasio.

Ona je takođe pozvala da se ne pali vatromet i petarde, jer to može izazvati loša asocijacija među ljudima iz Ukrajine, kojih u Varšavi ima oko 100.000. Portparolka je dodala da se to posebno odnosi na decu.

Apelu se pridružilo i Gradsko veće Varšave koje je 12. decembra usvojilo stav „da se ne koriste pirotehnička sredstva“.

Ranije je objavljeno da je u Poljskoj do kraja decembra bilo 950.000 ukrajinskih izbeglica koje su napustile svoju zemlju zbog ruske invazije.