Kipar traži jače veze sa Indijom u oblasti odbrane i migracija

Kipar traži jače veze sa Indijom u oblasti odbrane i migracija

Kipar je u četvrtak nastojao da ojača svoje veze sa Indijom, potpisujući sporazume za jačanje vojne saradnje, proširenje upotrebe tehnologije solarne energije i zaustavljanje ilegalne migracije.

Kiparski ministar inostranih poslova Joanis Kasulides rekao je posle sastanka sa indijskim ministrom spoljnih poslova Subrahmanjamom Džaišankarom da će početni sporazum poslužiti kao odskočna daska za razgovore o načinima za jačanje saradnje u vojnim i odbrambenim pitanjima.

Drugi sporazum uključuje pridruživanje Kipra Međunarodnoj solarnoj alijansi, organizaciji koju čini 90 zemalja koja ima za cilj da razvije i olakša pristup tehnologiji solarne energije kao deo globalne tranzicije na obnovljive izvore energije.

„Veoma pozdravljam potpisivanje Okvirnog sporazuma o međunarodnoj solarnoj alijansi od strane Kipra i verujem da će naša saradnja u oblasti obnovljive energije kao rezultat dobiti“, rekao je Jaishankar.

Dvojica ministara su takođe potpisala sporazum kojim se iniciraju formalni razgovori o olakšavanju brze repatrijacije Indijaca kojima su odbijeni zahtevi za azil i omogućavaju poslovnim profesionalcima i akademicima da lakše putuju i rade u obe zemlje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kipra navodi u saopštenju da se očekuje da će formalni sporazum biti potpisan u februaru sledeće godine.

Broj zahteva za azil u toj mediteranskoj ostrvskoj državi porastao je na 18.345 između januara i oktobra ove godine. Ministar unutrašnjih poslova Nikos Nuris rekao je ranije ovog meseca da je broj ljudi sa nerešenim zahtevima za azil i onih kojima je već dodeljen ograničeniji status zaštite jednak više od 6% stanovništva Kipra.

Prema podacima Kiparske službe za azil, Indijci su činili 7% svih novih podnosilaca zahteva za azil prošle godine i 16% u 2020.