Litvanska pravoslavna crkva traži nezavisnost od Moskve

Litvanska pravoslavna crkva traži nezavisnost od Moskve

Generalna skupština Litvanske pravoslavne crkve (LOC), koja je održana u utorak u Viljnusu, osudila je rat protiv Ukrajine i odlučila da se ubrza proces postizanja još veće nezavisnosti od Moskovske patrijaršije, navodi se u saopštenju na sajtu LOC-a, koje citira „Evropska istina“.

Sabor je naveo da je Litvanska pravoslavna crkva „bez odlaganja osudila rat protiv Ukrajine na svim nivoima“, i izrazila podršku antiratnom stavu svog pretpostavljenog – mitropolita vilnjuskog i litvanskog Inokentija.

Pored toga, sastanak Ruske pravoslavne crkve je „potvrdio vernost kursa za postizanje veće crkvene nezavisnosti i usvojio odgovarajući apel Svetom sinodu“ Ruske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

Kako se podseća u saopštenju, mitropolit Inokentije se ranije obratio Sinodu Ruske pravoslavne crkve sa zahtevom da se Litvanskoj pravoslavnoj arhiepiskopiji dodeli status samoupravne crkve.

„Principijelni stav LPC je da crkveni status treba uskladiti sa stvarnim stanjem stvari. Kao što znate, Litvanska pravoslavna arhiepiskopija je jedna od tradicionalnih verskih zajednica Litvanije i moralno i finansijski je nezavisna verska organizacija. “, objašnjava se u saopštenju.

Istovremeno, ističu da je veza između Ruske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve „isključivo kanonska i ni na koji način ne ometa crkvenu nezavisnost“.

Kako podseća Delfi, ranije je deo sada već bivšeg litvanskog pravoslavnog sveštenstva pokrenuo inicijativu za odvajanje litvanskih pravoslavaca od Moskovske patrijaršije i traže od carigradskog patrijarha da dozvoli Litvaniji da mu vrati kanonsku potčinjenost.

Zbog toga je krajem juna poglavar PPC Inokentije suspendovao četvoricu sveštenika iz sveštenstva kao počinioce kanonskih zločina.

U oktobru je Savet Letonske pravoslavne crkve odlučio da se obrati patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu sa zahtevom da joj se dodeli status autokefalne i da unese odgovarajuće izmene u statut.