Ruski AvtoVAZ odobrio 585 miliona dolara za investicioni program za 2023

Ruski AvtoVAZ odobrio 585 miliona dolara za investicioni program za 2023

Bord direktora ruskog najvećeg proizvođača automobila AvtoVAZ odobrio je investicioni program kompanije za 2023. za nešto manje od 40 milijardi rubalja (585 miliona dolara), izvestila je ruska državna novinska agencija RIA kasno u ponedeljak, preneo je Rojters.

„Da, odobreno je“, citira RIA predsednika AvtoVAZ-a Maksima Sokolova.

Renault (RENA.PA) je ranije ove godine prodao svoj većinski udeo u Avtovazu (AVAZI_p.MM) ruskoj državi za samo jednu rublju (0,0165 dolara), ali sa šestogodišnjom opcijom da ga otkupi. Ista državna institucija je ovog meseca oduzela Nisanovu imovinu (7201.T) za jedan evro.

U mesecima nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, AvtoVAZ je smanjio proizvodnju i nudio je nekim radnicima dobrovoljno otpuštanje zbog nedostatka komponenti.

Ranije u decembru, rusko Ministarstvo industrije i trgovine Ruske Federacije saopštilo je da je upravni odbor AvtoVAZ-a odobrio plan proizvodnje kompanije za 2023. godinu na nivou od 401.000 vozila, saopštila je RIA.

Do 6. decembra, proizvođač automobila je proizveo 200.000 vozila ove godine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu modela Lada kompanije.