Zelenski: Postignuti novi sporazumi za pomoć

Zelenski: Postignuti novi sporazumi za pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su posle njegove posete Sjedinjenim Državama postignuti novi sporazumi o pomoći ukrajinskoj energetskoj industriji, rekao je on u novom video obraćanju, komentarišući rezultate posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Zelenski je posebno podsetio da je danas profesionalni praznik energetskih radnika – „ljudi koji nam daju normalnost, modernost i upravo onaj nivo blagostanja koji teroristička država želi da uništi“.

„Danas je Dan energetičara. Čestitam svima vama, branioci ukrajinske svetlosti, i hvala vam na trudu. Donosimo i nove sporazume da vam pomognemo!“ rekao je.

Od 10. oktobra, Rusija izvodi masovne raketne i bespilotne napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine, što dovodi do značajnog nestašice struje u sistemu snabdevanja električnom energijom i primenjivanja planiranih i hitnih nestanaka struje.

Zelenski je 21. decembra posetio Sjedinjene Američke Države gde se sastao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i održao obraćanje Kongresu.