UN poziva zemlje da pošalju oružane snage na Haiti

UN poziva zemlje da pošalju oružane snage na Haiti

UJEDINjENE NACIJE – Zamenica šefa UN-a Amina Mohamed pozvala je u sredu zemlje da hitno razmotre zahtev Haitija za međunarodnim specijalizovanim oružanim snagama koje bi pomogle u obnavljanju bezbednosti u karipskoj državi i ublažavanju humanitarne krize, prenosi Rojters.

„Sada sigurno nije vreme da se svet okrene od Haitija“, rekla je ona Savetu bezbednosti UN. „Vreme je da se pojačamo i pretvorimo sadašnju krizu u priliku da se Haiti jače oporavi.

Haićanske bande su proširile svoju teritoriju od ubistva predsednika Jovenela Moisea 2021. Nasilje koje je rezultiralo ostavilo je veći deo zemlje van granica vlade i dovelo do rutinskih sukoba sa policijom.

U septembru su haićanske bande stvorile humanitarnu krizu blokiranjem terminala za gorivo na skoro šest nedelja, zaustavivši većinu ekonomskih aktivnosti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u oktobru predložio da jedna ili nekoliko zemalja pošalju „snage za brzu akciju“ kako bi pomogle haitijskoj policiji da otkloni pretnju koju predstavljaju naoružane bande. On nije sugerisao da te snage rasporede Ujedinjene nacije.

Međutim, do sada nijedna zemlja nije ponudila da predvodi takve snage, iako su Bahami rekli da bi mogli da pošalju trupe ili policiju ako se to od njih zatraži. Diplomate su takođe rekle da su neke afričke zemlje spremne da ponude i podršku.

Zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud rekao je Savetu bezbednosti da Vašington nastavlja da se „zalaže za međunarodnu bezbednosnu podršku, uključujući multinacionalne snage koje nisu članice UN, na zahtev vlade Haitija“.

„SAD su obezbedile više od 90 miliona dolara bezbednosne podrške Haitiju u proteklih 18 meseci i nastaviće da pružaju kritičnu podršku bilateralno“, rekao je Vud.

Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti o Haitiju u sredu. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je: „Sumnjamo da opcija slanja međunarodne vojne sile može suštinski da promeni situaciju.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je u oktobru da Sjedinjene Države pripremaju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom će podržati ne-UN. misija da se poveća bezbednost i omogući protok humanitarne pomoći. Ali diplomate su rekle da se o toj meri neće glasati dok se ne formiraju snage.

Za rezoluciju Saveta potrebno je devet glasova za i bez veta Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Kine ili Rusije.