„Top Gun“ i „Crni panter“ napreduju u užem izboru za Oskara

„Top Gun“ i „Crni panter“ napreduju u užem izboru za Oskara

Blokbasteri poput „Top Gun: Maverick“, „Black Panther: Vakanda Forever“ i „Avatar: The Vai of Vater“ i pop zvezde poput Lejdi Gage, Tejlor Svift i Rijane samo su se približile nominaciji za Oskara.

Akademija filmske umetnosti i nauke objavila je u sredu uže liste u 10 kategorija za 95. Oskara, uključujući dokumentarni igrani film, međunarodni film, šminku i frizuru, muziku, originalnu pesmu, zvuk, vizuelne efekte i kratke filmove.

„Bardo, lažna hronika šačice istina“ Alehandra Gonzalesa Injaritua našao se među 15 filmova u užem izboru u međunarodnoj filmskoj kategoriji, jednoj od najkonkurentnijih. U kategoriji su i već dekorisani filmovi poput „Sveti pauk“ (Danska), „Sve tiho na zapadnom frontu“ (Nemačka), „Sveti Omer“ (Francuska), „Koržaž“ (Austrija), „EO“ (Poljska), „Povratak u Seul” (Kambodža), „Odluka o odlasku” (Južna Koreja), „Zatvori” (Belgija) i „Argentina, 1985” (Argentina).

Uključivanje „Joiland-a” je prvi put da je Pakistan ušao u uži izbor. Većina reditelja su takođe prvi na listi, sa izuzetkom Injaritua.

Zvanični podnesak Indije nije bio popularni akcioni ep „RRR“ S. S. Rajamoulija, već „Poslednja filmska emisija“ Pana Nalina, koja je napravila rez koji je postao prvi film iz zemlje koji je to uradio u više od 20 godina. „RRR“ bi mogao da dobije nominacije u drugim kategorijama, uključujući i originalnu pesmu „Naatu Naatu“ u užem izboru.

Džafar Panahi takođe nije predložen da predstavlja Iran, čija selekcija nije bila među 15, a Rusija ove godine nije prijavila film.

Dokumentarni filmovi koji napreduju u sledeću fazu glasanja uključuju „Sva lepota i krvoproliće” Laure Poitras nagrađeni Venecijom, o radu i aktivizmu fotografa Nan ​​Goldin, film Dejvida Bouvija Breta Morgena „Moonage Daidream”, Danijela Roera „Navaljni” o Rusu. opozicioni lider, „Džejns” o aktivistima pre Roe protiv Vejda, „Sve što diše”, „Potomak”, „Vatra ljubavi” i „Aleluja: Leonard Koen, putovanje, pesma”. To je prilično raznolika grupa priča i filmskih stvaralaca: osam su režirale žene, a četiri obojene osobe.

Sa mnogim kategorijama ispod crte, nastavci sa velikim budžetom poput „Avatar“, „Top Gun“ i „Black Panther“ bili su dobro zastupljeni u kategorijama efekata i zvuka, kao i originalna pesma koja je uključivala Gaginu „Hold Mi Hand“, The Veeknd „Nothing is Lost“ iz „Avatar: The Vai of Vater“ i Rihanna „Lift Me Up“ iz „Black Panther“.

U užem izboru za originalnu pesmu su i Sviftova „Carolina” iz „Vhere the Cravdads Sing”, Drejkova „Time” iz „Amsterdam”, LCD Soundsistem „Nev Bodi Rhumba” iz „Vhite Noise”, Selene Gomez „Mi Mind and Me” iz istoimeni dokumentarac i Rita Vilson „Til Iou’re Home“ iz „Čovek zvani Oto“. Dajan Voren takođe dobija još jednu priliku za konkurentnog Oskara sa „Aplauzom“ iz filma „Pričaj kao žena“. Pesma Doja Cat iz „Elvis“ nije bila kvalifikovana.

Uže izbore uglavnom određuju članovi u svojim kategorijama, iako se specifičnosti razlikuju od ogranka do ogranka: neki imaju komisije, neki imaju minimalne uslove za gledanje.

„All Kuiet on the Vestern Front“ je dobio dosta mesta u užem izboru, uključujući originalnu partituru, šminku i frizuru, zvučne i vizuelne efekte.

Među selekcijama vizuelnih efekata bili su „Jurassic Vorld Dominion“, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness“ i „Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore“, dok šminka i frizura uključuju horor tela Dejvida Kronenberga „Zločini budućnosti“.

Drugi filmovi koji napreduju u šminkanju i frizuri uključuju „Kit“, u kojem se Brendan Frejzer pretvara u muškarca od 600 funti, „Elvis, „Emancipacija“, „Betmen“ i film Merilin Monro „Plavuša“.

Odabranih 15 originalnih partitura nagrađeno je od 147 kvalifikovanih i uključuju „Žene govore“ Hildura Gudnadotira, „Fabelmane“ Džona Vilijamsa, „Banši iz Inišerina“ Kartera Barvela, „Vavilon“ Džastina Hurvica, „Gijermo del Toro Pinokio” Aleksandra Despla i „Žena Kralj” Terensa Blanšara. Takođe u miksu su Ludvig Goransson („Crni panter: Vakanda zauvek“), Nikolas Britel („Ona je rekla“) i Son Luks („Sve svuda odjednom“).

Gudnadotirova ocena „Tar“ nije bila prihvatljiva, kao ni ocena „Top Gun: Maverick“, koju su napisali Hans Zimmer, Harold Faltermeier, Lorne Balfe i Gaga.

Nominacije za sve kategorije biće objavljene 24. januara. 95. dodela Oskara biće održana u nedelju, 12. marta i prenosiće se uživo na ABC-u.