SAD moraju isključiti strateške lance snabdevanja iz Kine, kažu stručnjaci

SAD moraju isključiti strateške lance snabdevanja iz Kine, kažu stručnjaci

Kineska dominacija nad snabdevanjem retkih minerala i materijala — koji su kritični za energetsku tranziciju i odbrambene tehnologije — trebalo bi da podstakne kreatore politike u SAD da ojačaju lance snabdevanja sirovinama, navodi se u novom izveštaju Instituta za javnu politiku Baker Univerziteta Rajs.

Spajanjem tri kineska državna preduzeća u jedan mega-konglomerat China Rare Earth Group, kontroliše do četvrtine globalnih retkozemnih elemenata (REE). U kombinaciji sa ukupnom dominacijom Kine u mineralima i retkim materijalima – otprilike 60% svetske proizvodnje – spajanje daje značajnu moć u određivanju cena i uticaj na svetsku ponudu, objašnjavaju koautori Mišel Mišot Fos i Džejkob Kelš.

Autori tvrde da SAD i njeni saveznici moraju da odvoje strateške industrije od kineske REE.

„Da li će Kina iskoristiti svoju moć nad lancima snabdevanja retkih zemalja u direktnim sukobima sa SAD i/ili njihovim saveznicima, stvar je spekulacija i debate“, napisali su. „Međutim, jedno je sigurno: u takvom slučaju, SAD moraju da minimiziraju sposobnost Kine da ograniči sankcije i druge kolektivne globalne odgovore protiv potencijalne prinudne akcije.

REE su kritične u širokom spektru visokotehnoloških artikala, uključujući uobičajena dobra kao što su digitalni fotoaparati, računari i pametni telefoni. Oni takođe utiču na odbranu—različiti REE se kombinuju u različite komponente za krajnju upotrebu u rasponu od trajnih magneta za električne motore i sistema za navođenje i kontrolu do displeja i katalizatora za preradu nafte, kao i za druge industrijske procese i elektroniku.

Pandemija COVID-19 i ruska invazija na Ukrajinu istakli su krhkost u globalnim lancima snabdevanja robom i trgovinskim tokovima—kao i tenzije među konkurentskim svetskim silama, tvrde Michot Foss i Koelsch.

„Oni služe kao otrežnjujući podsetnici da oslanjanje na dominantne dobavljače i revizionističke aktere za vitalne robe može stvoriti značajne zamke“, napisali su. „Konkretno, rastuće trgovinske i geopolitičke bezbednosne tenzije sa Kinom bi mogle da ugroze snabdevanje REE, potencijalno utičući na do 1 bilion dolara robe.

Međutim, ubeđivanje američkih glasača da podrže odlučnije politike lanca snabdevanja sirovinama biće izazov za donosioce odluka u vladi i industriji, tvrde Michot Foss i Koelsch.

„Nije izvesno da će birači prihvatiti teret ‘skidanja rizika’ širokog spektra sirovina i industrijskih politika orijentisanih na tehnologiju“, napisali su. „Naročito planeri odbrane moraju biti spremni da se nose sa tim ishodima.