Zabrane TikTok-a pogodile više američkih država

Zabrane TikTok-a pogodile više američkih država

OAKLAND – Državne agencije u Luizijani i Zapadnoj Virdžiniji u ponedeljak su postale poslednje koje su zabranile korišćenje popularne društvene mreže TikTok na uređajima kojima upravlja vlada zbog zabrinutosti da bi Kina mogla da je koristi za praćenje Amerikanaca i cenzorski sadržaj, preneo je Rojters.

Nekih 19 od 50 američkih država sada je barem delimično blokiralo pristup na državnim računarima TikTok-u, koji je u vlasništvu kompanije BiteDance Ltd iz Pekinga. Većina ograničenja došla je u protekle dve nedelje.

Neki članovi Kongresa su prošle nedelje predložili zabranu širom zemlje, koja bi usledila u zemljama poput Indije koje su već zabranile njegovu upotrebu.

Jamf Holding Corp, koja prodaje softver organizacijama za omogućavanje filtriranja i bezbednosnih mera na iPhone uređajima i drugim Apple uređajima, saopštila je da su njeni vladini korisnici sve više blokirali pristup TikToku od sredine ove godine.

Oko 65% pokušaja povezivanja na TikTok blokirano je ovog meseca na uređajima kojima upravljaju Jamfovi korisnici iz javnog sektora širom sveta, uključujući školske okruge i razne druge agencije, u odnosu na 10% veza koje su blokirane u junu, saopštila je kompanija.

TikTok je u ponedeljak ponovio saopštenje, rekavši da je kompanija „razočarana što toliko država uskače u politički krug da donesu politiku zasnovanu na neosnovanim lažima o TikToku koja neće učiniti ništa za unapređenje nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država“.

U Luizijani, državni sekretar Kajl Ardoin rekao je da je zabranio TikTok na svim uređajima koje poseduje njegova agencija, navodeći potencijalne bezbednosne pretnje, ali ne identifikujući bilo kakve trenutne probleme. Državni revizor Zapadne Virdžinije JB McCuskei rekao je da je isto uradio za svoju agenciju.

Američki zvaničnici i TikTok već mesecima pregovaraju o paktu o nacionalnoj bezbednosti koji bi se bavio zabrinutošću oko kineskog pristupa podacima o više od 100 miliona korisnika TikToka u SAD.