SAD optužuju UN da je popustio pred ruskim pretnjama

SAD optužuju UN da je popustio pred ruskim pretnjama

UJEDINjENE NACIJE – Sjedinjene Države optužile su generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da je „očigledno popustio pred ruskim pretnjama“ i da nije poslao zvaničnike u Ukrajinu da pregledaju dronove koje koristi Rusija za koje Vašington i drugi kažu da ih je isporučio Iran, prenosi Rojters.

Rusija je poricala da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice u Ukrajini i tvrdi da nema mandata za zvaničnike UN da putuju u Kijev da istraže poreklo dronova. Iran je priznao da je Moskvi isporučio bespilotne letelice, ali je rekao da su one poslate pre nego što je Rusija izvršila invaziju na njenog suseda u februaru.

Britanija, Francuska, Nemačka, Sjedinjene Američke Države i Ukrajina kažu da isporuka bespilotnih letelica iranske proizvodnje Rusiji krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN iz 2015. kojom se predviđa iranski nuklearni sporazum. Oni žele da Gutereš pošalje zvaničnike u Kijev da istraže.

„Žalimo što UN nisu pokrenule normalnu istragu o ovom prijavljenom kršenju“, rekao je zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud na sastanku Saveta bezbednosti u ponedeljak o rezoluciji o iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015.

„Razočarani smo što Sekretarijat, očigledno popuštajući ruskim pretnjama, nije izvršio istražni mandat koji mu je dao ovaj savet“, rekao je Vud.

U izveštaju Savetu ranije ovog meseca, Gutereš je rekao da zvaničnici UN-a ispituju dostupne informacije i da će o svim nalazima biti dostavljen savet u dogledno vreme.

Na pitanje u ponedeljak o pritisku sa kojim se suočio, Gutereš je rekao novinarima da se optužbe Zapada da je Iran isporučio Rusiju bespilotnim letelicama koje se koriste u Ukrajini posmatraju „u široj slici svega što radimo u kontekstu rata da bismo utvrdili da li i kada bi trebalo“ poslati činovnike u Kijev.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia rekao je u ponedeljak Savetu bezbednosti da zvaničnici UN „ne bi trebalo da pokleknu pred pritiscima zapadnih zemalja” i da su „svaki rezultati ove pseudo istrage… ništavni i nevažeći”.

Iranski ambasador u UN-u Amir Said Iravani rekao je da Iran nije preneo Rusiji nikakve predmete koje je Savet bezbednosti zabranio. On je takođe rekao da iranske bespilotne letelice isporučene Rusiji pre februara nisu zabranjene od strane Saveta i „nisu prebačene za upotrebu u tekućem sukobu u Ukrajini“.

Optužbe je opisao kao neosnovane i nazvao ih pokušajem „da se skrene pažnja sa prebacivanja ogromnih količina naprednog sofisticiranog naoružanja u Ukrajinu od strane zapadnih država kako bi se produžio sukob“.