Obaveštajci: Rusija planira terorističke napade na tlu NATO kako bi potkopala vojnu pomoć Ukrajini

Obaveštajci: Rusija planira terorističke napade na tlu NATO kako bi potkopala vojnu pomoć Ukrajini

„Prema informacijama kojima raspolaže ukrajinska obaveštajna služba, ruske specijalne službe pripremaju akte provokacije kako bi potkopali međunarodnu vojnu i tehničku pomoć Ukrajini. Konkretno, Rusi se spremaju da dostave zapadno oružje koje su zaplenili u Ukrajini, uključujući Mariupolj, brojnim ekstremističkim organizacijama kako bi one izvršile terorističke akte, uključujući i na tlu NATO-a“, rekao je  Oleksandr V. Daniljuk, šef Centra za reformu odbrane, koordinator međuresorske platforme za suzbijanje hibridnih pretnji, koja deluje u okviru saradnje Ukrajine i NATO-a, koji je citirao izvor u ukrajinskim obaveštajnim službama, prenosi Ukrinform, pozivajući se na Guildhall. .

„SAD O pretnji od ruskih provokacija govorio je i zamenik stalnog predstavnika pri UN Ričard Mils, napominjući da Rusija pokušava da zapleni američko oružje u Ukrajini i da je zainteresovana da ga preda lažnim akterima kako bi podržala sopstvene dezinformacije o nedostatku kontrole nad oružjem. koje Ukrajini pružaju Sjedinjene Države“, rezimirao je Daniljuk.

Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD odbacila je 8. decembra nacrt zakona koji je podnelo Trampističko krilo u GOP-u o reviziji celokupne pomoći pružene Ukrajini.

Početkom decembra češko ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je da Kremlj pokušava da izobliči lažni narativ o švercu oružja iz Ukrajine, kako bi oslabio međunarodnu podršku Kijevu.