Suspenzije novinara povećavaju jaz između Tvitera i medija

Suspenzije novinara povećavaju jaz između Tvitera i medija

Iznenadna suspenzija od strane Elona Maska nekoliko novinara koji pokrivaju Tviter proširuje rastući jaz između sajta društvenih medija i medijskih organizacija koje su koristile platformu da privlače svoju publiku.

Pojedini novinari Njujork tajmsa, Vašington posta, Si-En-Ena, Glasa Amerike i drugih novinskih agencija u četvrtak su primetili da su njihovi računi zamračeni.

Mask je tvitovao kasno u petak da će kompanija ukinuti suspenzije nakon rezultata javne ankete na sajtu. Anketa je pokazala da 58,7% ispitanika podržava potez da se odmah obustave računi, a 41,3% je reklo da bi suspenzije trebalo da budu ukinute za sedam dana.

Kompanija nije objasnila zašto su računi uklonjeni. Ali Mask je u četvrtak uveče na Tviteru optužio novinare da dele privatne informacije o njegovom boravištu, koje je opisao kao „u suštini koordinate atentata“. Za tu tvrdnju nije pružio nikakve dokaze.

Mnogi oglašivači su napustili Tviter zbog pitanja o moderiranju sadržaja nakon što ga je Musk kupio u oktobru, i sada rizikuje raskida sa medijskim organizacijama, koje su među najaktivnijima na platformi.

Većina naloga je vraćena rano u subotu, sa nekim izuzecima i najmanje jednom novom suspenzijom.

Reporterka Vašington posta Tejlor Lorenc potvrdila je u mejlu agenciji Asošiejted pres da je njen nalog na Tviteru suspendovan u subotu uveče. U njenom onlajn biltenu objavljenom na Substack-u navodi se da radi na priči koja uključuje Maska i da je zatražila komentar od njega putem objave na Tviteru neposredno pre nego što je njen nalog suspendovan.

Linet Lopez iz Business Insidera suspendovana je u petak, takođe bez objašnjenja, rekla je za Asošijeted pres. Lopez je objavila seriju članaka između 2018. i 2021. naglašavajući ono što je nazvala opasnim nedostacima u proizvodnji Tesle.

Nedugo pre suspenzije, rekla je da je na Tviter postavila dokumente u vezi sa sudom koji su uključivali Maskovu adresu e-pošte iz 2018. Ta adresa nije aktuelna, rekao je Lopez, jer „menja imejl svakih nekoliko nedelja“.

U utorak je objavila priču iz 2019. o Teslinim problemima, komentarišući: „Sada, baš kao i tada, većina @elonmuskovih rana je sama sebi naneta“.

Istog dana, ona je citirala izveštaje da Musk odbija otpremnine otpuštenih zaposlenih na Tviteru, preteći radnicima koji razgovaraju sa medijima i odbijajući da plaćaju kiriju. Lopez je svoje postupke opisao kao „klasično ponašanje Elona koji je švorc“.

Stiv Herman, nacionalni dopisnik Glasa Amerike, rekao je za Asošiejted pres da njegov suspendovani nalog na Tviteru još uvek nije u potpunosti vraćen u subotu popodne zbog njegovog odbijanja da izbriše tri tvita koje je kompanija označila da navodno dele Muskovo boravište. Iako je Hermanova vremenska linija na Tviteru sada vidljiva većini korisnika, on je rekao da ne može sam da je vidi niti može da objavi bilo šta novo dok ne ukloni tvitove za koje kompanija tvrdi da krše njene revidirane uslove korišćenja usluge.

„Ja sam na novom nivou čistilišta“, rekao je Herman. „Ne verujem da je bilo šta što sam tvitovao prekršilo bilo koji razumni standard bilo koje platforme društvenih medija.

Alarm zbog suspenzija proširio se i izvan medijskih krugova na Ujedinjene nacije, koje su preispitale svoju umešanost u Tviter.

Taj potez postavlja „opasan presedan u trenutku kada se novinari širom sveta suočavaju sa cenzurom, fizičkim pretnjama i još gore“, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

Suspenzije novinara usledile su nakon Maskove odluke u sredu da trajno zabrani nalog koji je automatski pratio letove njegovog privatnog aviona koristeći javno dostupne podatke. To je takođe navelo Tvitter da promeni svoja pravila za sve korisnike da zabrani deljenje trenutne lokacije druge osobe bez njihovog pristanka.

Nekoliko novinara suspendovanih u četvrtak uveče pisali su o novoj politici i Muskovom obrazloženju za njeno nametanje, što je uključivalo njegove navode o incidentu uhođenja za koji je rekao da je pogodio njegovu porodicu u utorak uveče u Los Anđelesu.

Zvanični Tviter nalog za Mastodon, decentralizovanu alternativnu društvenu mrežu odakle beže mnogi korisnici Tvitera, takođe je zabranjen. Razlog je bio nejasan, iako je tvitovao o nalogu za praćenje aviona. Tviter je takođe počeo da sprečava korisnike da postavljaju veze ka Mastodon nalozima, u nekim slučajevima ih označavajući kao potencijalni malver.

„Ovo je, naravno, bezobrazna laž“, objavio je novinar za sajber bezbednost Brajan Krebs.

Objašnjavajući zabranu novinara, Mask je tvitovao: „Ista pravila o doksingu važe za ‘novinare’ kao i za sve ostale.

Kasnije je dodao: „Kritikovati me po ceo dan je sasvim u redu, ali fiksiranje moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije.

„Dokking“ se odnosi na otkrivanje nečijeg identiteta, adrese, broja telefona ili drugih ličnih podataka koji narušavaju njihovu privatnost i mogu naneti štetu.

Izvršna urednica Vashington Posta, Seli Bazbi, rekla je da je tehnološki reporter Dru Harvel „protjeran bez upozorenja, procesa ili objašnjenja“ nakon objavljivanja tačnih izvještaja o Masku.

Si-En-En je u saopštenju naveo da je „impulzivna i neopravdana suspenzija jednog broja novinara, uključujući Donija O’Salivena sa CNN-a, zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća”.

„Sve veća nestabilnost i volatilnost Tvitera trebalo bi da zabrinjava sve koji koriste Tviter“, dodaje se u saopštenju.

Drugi suspendovani novinar, Met Binder iz tehnološke novinske kuće Mashable, rekao je da mu je zabranjen pristup u četvrtak uveče odmah nakon što je podelio snimak ekrana koji je O’Salivan postavio pre svoje suspenzije.

Snimak ekrana pokazuje izjavu Policijske uprave Los Anđelesa koja je ranije u četvrtak poslata više medija, uključujući AP, o tome kako je bila u kontaktu sa Maskovim predstavnicima u vezi sa navodnim incidentom uhođenja.

Binder je rekao da nije podelio nikakve podatke o lokaciji ili bilo kakve veze sa nalogom za praćenje aviona ili drugim nalozima za praćenje lokacije.

„Bio sam veoma kritičan prema Masku, ali nikada nisam prekršio nijednu od Tvitera navedenih politika“, rekao je Binder u mejlu.

Suspenzije dolaze pošto Musk pravi velike promene u moderiranju sadržaja na Tviteru. Pokušao je, putem objavljivanja odabranih dokumenata kompanije pod nazivom „Tvitter fajlovi“, da tvrdi da je platforma potisnula glasove desnice pod svojim prethodnim liderima.

Obećao je da će dozvoliti da vlada sloboda govora i vratio je naloge visokog profila koji su ranije kršili pravila Tvitera protiv ponašanja mržnje ili štetnih dezinformacija. Takođe je rekao da će potisnuti negativnost i mržnju tako što će nekim računima uskratiti „slobodu dometa“.

Kolumnista javnog mnjenja Bari Vajs, koji je tvitovao neke od „Tviter fajlova“, pozvao je da se suspendovani novinari vrate na posao.

„Stari režim na Tviteru je vođen sopstvenim hirovima i predrasudama i sigurno izgleda da novi režim ima isti problem“, napisala je na Tviteru „Protivim se u oba slučaja“.

Ako suspenzije dovedu do egzodusa medijskih organizacija koje su veoma aktivne na Tviteru, platforma bi se promenila na fundamentalnom nivou, rekao je Lu Paskalis, dugogodišnji izvršni direktor marketinga i medija i bivši šef globalnih medija Banke Amerike.

Si-Bi-Es je u novembru nakratko zatvorio svoju aktivnost na Tviteru zbog „neizvesnosti” oko novog menadžmenta, ali su medijske organizacije uglavnom ostale na platformi.

„Svi znamo da su vesti na Tviteru… i da sada idemo za novinarima koji zaista pišu na glavnom stubu šatora Tvitera“, rekao je Paskalis. „Oterati novinare sa Tvitera najveća je rana koju sam sebi naneo.

Suspenzije su možda najveća crvena zastava do sada za oglašivače, rekao je Paskalis, od kojih su neki već smanjili svoju potrošnju na Tviteru zbog neizvesnosti u kom pravcu Musk ide platformom.

„To je očigledna demonstracija onoga čega se oglašivači najviše plaše — odmazde za akciju sa kojom se Ilon ne slaže“, dodao je on.

U četvrtak uveče, Tviter-ov konferencijski razgovor o Spacesu je prekinut ubrzo nakon što je Musk iznenada odjavio sednicu koju je vodio novinar tokom koje je bio ispitivan o izbacivanju novinara. Mask je kasnije tvitovao da je Spaces isključen kako bi se pozabavio „bagom nasleđa“. Kasno u petak, Spaces se vratio.

Oglašivači takođe prate potencijalni gubitak korisnika Tvitera. Predviđa se da će Tviter izgubiti 32 miliona korisnika u naredne dve godine, prema prognozi Insajder obaveštajne službe, koja je navela tehničke probleme i vraćanje naloga zabranjenih zbog uvredljivih postova.

U međuvremenu, neke Tvitter alternative dobijaju na zamahu.

Mastodon je u petak imao više od 6 miliona korisnika, skoro duplo više od 3,4 miliona koliko ih je imao na dan kada je Musk preuzeo Tviter. Na mnogim od hiljada konfederativnih mreža na platformi Mastodon otvorenog koda, administratori i korisnici su tražili donacije dok su nezadovoljni korisnici Tvitera opterećivali računarske resurse. Mnoge mreže, poznate kao „instance“, finansiraju se od strane publike. Platforma je dizajnirana da bude bez oglasa.