Los Anđeles: Čuveni planinski lav eutanaziran

Los Anđeles: Čuveni planinski lav eutanaziran

LOS ANĐELES – P-22, proslavljeni planinski lav koji se nastanio usred Los Anđelesa i postao simbol urbanih pritisaka na divlje životinje, eutanaziran je u subotu nakon što su opasne promene u njegovom ponašanju dovele do pregleda koji su otkrili pogoršanje zdravlja, prenosi AP.

Zvaničnici Kalifornijskog odeljenja za ribu i divljinu rekli su da je odluka o eutanaziji voljene velike mačke doneta nakon što su veterinari utvrdili da ima frakturu lobanje i hronične bolesti, uključujući infekciju kože i bolesti bubrega i jetre.

„Njegova prognoza je ocenjena kao loša“, rekao je direktor agencije Čak Bonam, koji je suzio suze tokom konferencije za novinare na kojoj je objavljena smrt pume. „Ovo zaista boli… nekoliko dana je bilo neverovatno teško.”

Životinja je postala lice kampanje za izgradnju prelaza za divlje životinje preko autoputa u oblasti Los Anđelesa kako bi se velikim mačkama, kojotima, jelenima i drugim divljim životinjama omogućio siguran put do obližnjih planina Santa Monika, gde imaju prostora za lutanje.

Set Rajli, šef ogranka za divlje životinje u Službi nacionalnih parkova, nazvao je P-22 „ambasadorom svoje vrste“, a most za divlje životinje simbolom njegovog trajnog nasleđa.

Državni i savezni zvaničnici za divlje životinje saopštili su ranije ovog meseca da su zabrinuti da P-22 „možda pokazuje znake uznemirenosti“ delimično zbog starenja, napominjući da je životinju potrebno proučiti kako bi se utvrdilo koje korake treba preduzeti.

Državne vlasti su utvrdile da su jedine verovatne opcije bile eutanazija ili zatočenje u utočištu za životinje – teška perspektiva za divljeg lava.

Verovalo se da je P-22 star 12 godina, duže od većine divljih mužjaka planinskih lavova.

Njegovo ime je bio njegov broj u studiji Službe nacionalnog parka o izazovima sa kojima se suočavaju velike mačke koje lutaju u staništu fragmentiranom urbanim širenjem i omeđenim masivnim autoputevima koji ne samo da su opasni za prelazak, već su i prepreke genetskoj raznolikosti lokalnog stanovništva. .

„Opstanak P-22 na ostrvu divljine u srcu Los Anđelesa očarao je ljude širom sveta i revitalizirao napore da se zaštite naše različite autohtone vrste i ekosistemi“, rekao je guverner Gavin Nevsom u izjavi od subote.