Šmihal: Ukrajina smatra današnji ruski napad još jednim pokušajem genocida

Šmihal: Ukrajina smatra današnji ruski napad još jednim pokušajem genocida

„Ruski teroristi su danas deveti put granatirali naše objekte energetske infrastrukture. Ovu terorističku aktivnost ruskog rukovodstva smatramo još jednim pokušajem genocida nad ukrajinskim narodom“, rekao je Šmihal na sednici Vlade, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage protivvazdušne odbrane su, kao i uvek, dale sve od sebe i sprečile neprijatelja da zemlju gurne u mrak. „Šezdeset od 76 projektila je oboreno. Zahvaljujemo se braniocima ukrajinskog neba na tome“, naglasio je premijer.

Istovremeno, Šmihal je napomenuo da je ukrajinskim odbrambenim snagama potrebno više naoružanja, a energetskom sektoru više opreme jer su oštećeni energetski objekti – visokonaponske trafostanice i postrojenja za proizvodnju električne energije.

„Ponovo postoji ozbiljna nestašica u elektroenergetskom sistemu. I trenutno se gotovo širom zemlje koriste hitna isključenja“, rekao je on.

Kako je saopšteno, Rusija je u petak, 16. decembra, započela novi masovni napad na Ukrajinu. Zbog oštećenja energetskih objekata, uvedeni su hitni nestanci struje širom zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je eksplozije u Desnjanskom, Dnjeprovskom i Holosijevskom okrugu prestonice. Harkov je potpuno bez struje usled napada, raketa je pogodila stambenu zgradu u Krivom Rogu.