Sabor glasao protiv odluke Vlade o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Sabor glasao protiv odluke Vlade o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Sabor Hrvatske je glasao protiv odluke Vlade o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kojoj se oštro protivi i predsednik Zoran Milanović.

Za odluku je glasalo 97 od ukupno 151 poslanika u parlamentu, a desetoro je bilo protiv.

Vladajuća koalicija nije uspela da obezbedi dvotrećinsku većinu u Saboru – 101 glas, koliko je bilo potrebno za odluku o učešću u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini (EUMAM) koja, među ostalim, uključuje obuku stotinak ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Vladina odluka našla se u Saboru pošto je ranije predsednik Hrvatske Zoran Milanović iz proceduralnih razloga odbio da razmotri dopis ministra odbrane Marija Banožića, kojim je tražena njegova saglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Po Ustavu, predsednik Hrvatske je kokreator spoljne politike i vrhovni komandant vojske. Milanović je sredinom oktobra izjavio da se oštro protivi vojnoj obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, dok je premijer Andrej Plenković osudio njegove stavove ocenivši ih kao proruske.

„Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tudje ratove. Ovo nije u našem dvorištu i neću dopustiti da šačica šarlatana kojima su samo njihovi interesi bitni, Hrvatsku uvlači u bilo šta osim u ono što je potrebno“, rekao je Milanović.

On je istakao da Hrvatska neće učestvovati u tom ratu dok je on vrhovni komandant.

Za razliku od predsednika države koji dolazi iz Socijaldemokratske partije, premijer i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska kroz misiju EU učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika i optužio predsednika da je proruski orijentisan.

Pitanje obuke ukrajinskih vojnika samo je jedno od mnogih spornih pitanja između predsednika i premijera koji već dugo imaju narušene odnose.

Plenković je ideju o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj izneo tek pošto su strani mediji objavili da EU osniva misiju pomoći Ukrajini, da je 20 ministara spoljnih poslova država članica iskazalo načelnu spremnost da učestvuje u obuci ukrajinskih vojnika, a 13 država, uključujući Hrvatsku, iskazalo je spremnost da obuka bude na njihovoj teritoriji.