Anđelina Džoli napušta funkciju izaslanika Agencije UN za izbeglice

Anđelina Džoli napušta funkciju izaslanika Agencije UN za izbeglice

Anđelina Džoli i agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice razilaze se posle više od dve decenije.

U zajedničkom saopštenju objavljenom u petak, glumica i agencija su objavile da „prelazi“ sa svoje uloge specijalnog izaslanika agencije „da se angažuje na širem skupu humanitarnih pitanja i pitanja ljudskih prava“.

„Nastaviću da činim sve što je u mojoj moći u godinama koje dolaze da podržim izbeglice i druge raseljene ljude“, rekla je Džolijeva u zajedničkoj izjavi, dodajući da smatra da je vreme da se „radi drugačije“ direktnim angažovanjem sa izbeglice i lokalne organizacije.

Džoli je prvi put počela da radi sa agencijom Ujedinjenih nacija za izbeglice 2001. i imenovana je za njenog specijalnog izaslanika 2012. U saopštenju se opisuje da je „izvršila više od 60 terenskih misija kako bi svedočila o pričama o patnji, kao i o nadi i otpornosti“, nedavno putuje u Burkinu Faso.

„Posle dugog i uspešnog vremena u UNHCR-u, cenim njenu želju da promeni svoj angažman i podrži svoju odluku“, rekao je visoki komesar UN-a za izbeglice Filipo Grandi, citiran je. „Znam da će joj izbeglički cilj ostati pri srcu, i siguran sam da će istu strast i pažnju doneti širem humanitarnom portfelju.