ICE upozorava da bi mogao da preseli trgovinu gasom iz EU ako blok ograniči cenu

ICE upozorava da bi mogao da preseli trgovinu gasom iz EU ako blok ograniči cenu

BRISEL – Interkontinentalna berza (ICE) upozorila je da će razmotriti premeštanje svog čvorišta za trgovinu gasom van Evropske unije, ako Brisel pristane na plan za ograničavanje cena gasa.

Ministri energetike EU sastaju se u ponedeljak kako bi pokušali da odobre predloženu gornju granicu cene gasa, nakon višemesečnih sukoba među zemljama koje se ne slažu oko toga da li bi ta mera pomogla ili naškodila njihovim naporima da obuzdaju rastuće cene energije i inflaciju.

„Ako bude dogovoreno, mehanizam korekcije tržišta će biti nametnut kupcima i tržišnoj infrastrukturi bez vremena za otporno testiranje i temeljno upravljanje rizikom“, navodi se u saopštenju operatera berzi ICE koji je podeljen Rojtersu.

Evropska komisija, koja izrađuje politike EU, nazvala je gornju granicu cene gasa „mehanizmom korekcije tržišta“.

„Odgovornost ICE-a kao tržišnog operatera je da razmotri sve opcije ako se ovaj mehanizam dogovori, sve do toga da li je efektivno tržište u Holandiji i dalje održivo“, saopštio je ICE.

TTF je najlikvidnije tržište gasnih fjučersa u Evropi, koje privlači širok spektar dobavljača gasa, veletrgovaca i špekulanata.

Holandski operater gasne mreže Gasunie, koji je uspostavio TTF 2003. godine, rekao je da hostovanje TTF platforme za trgovinu takođe donosi prednosti za snabdevanje Evrope gorivom, pošto trgovinska aktivnost privlači gas, podstičući stabilnost snabdevanja u Holandiji.

Evropska komisija je prošlog meseca predložila gornju granicu koja bi počela da se primenjuje ako prvomesečna cena na TTF gasnom čvorištu pređe 275 evra po megavat-satu tokom dve nedelje i bude 58 evra viša od referentne cene tečnog prirodnog gasa za 10 dana.

Ako ga zemlje EU odobre u ponedeljak, zakon kojim se primenjuje ograničenje primenjivaće se od 1. januara.

Zemlje EU pregovaraju o predlogu, a neke zemlje traže daleko niži limit od 200 eur/MVh ili manje.

Evropska komisija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar izjave ICE-a.

Operater berze je prošle nedelje upozorio Komisiju da bi njen predlog za ograničavanje cena gasa zapravo mogao da poveća cene, prema memorandumu koji je video Rojters, ako podstakne dobavljače likvidnosti na tržištu da otkupe kratke pozicije i prestanu da prodaju TTF gasne fjučerse.