Papa je pozvao na skroman Božić, a da se ušteđevina prebaci u Ukrajinu

Papa je pozvao na skroman Božić, a da se ušteđevina prebaci u Ukrajinu

Papa Franja pozvao je na „skroman“ Božić ove godine, a novac koji se uštedi od sečenja poklona treba donirati za pomoć „napaćenom narodu Ukrajine“.

Tokom svoje nedeljne opšte audijencije, Franja je pozvao na „konkretne gestove“ milosrđa za Ukrajince ove praznične sezone.

„Lepo je slaviti Božić i praviti žurke, ali hajde da malo spustimo nivo božićne potrošnje. Hajde da proživimo skromniji Božić, sa skromnijim poklonima, a ono što uštedimo pošaljemo narodu Ukrajine kome je potrebno“, rekao.

Poslednjih meseci Vatikan je organizovao humanitarne zalihe, uključujući slanje termo odeće Ukrajincima koji pate od hladne zime sa ograničenim grejanjem i strujom.

„Gladni su. Hladno im je. Toliko umire zbog nedostatka lekara i medicinskih sestara. Ne zaboravimo ih. Božić je u miru i sa Gospodom, ali sa Ukrajincima u našim srcima“, dodao je pontifik.

Papa Franja je prošle nedelje zaplakao kada je pomenuo stradanje Ukrajinaca tokom tradicionalne molitve u Rimu.

Više o Franjinom odnosu prema Ukrajini pogledajte u intervjuu EvroPravde sa Denisom Koljadom, stručnjakom za interakciju crkve i države, a pročitajte i članak: Tajna pomoć Pape. Ono što Ukrajina nije primetila posle skandaloznih izjava pontifika.