Suđenje članovima mreže koja je Rusiju snabdevala oružjem

Suđenje članovima mreže koja je Rusiju snabdevala oružjem

Pet ruskih državljana i dva državljana SAD optuženi su u utorak na federalnom sudu u Bruklinu u Njujorku, optuženi za zaveru da se ilegalno nabave tehnologija i oružje za rusku odbrambenu industriju, prenosi „Evropska istina“.

Prema optužnici, optuženi, među kojima je i radnik ruske Federalne službe bezbednosti, nezakonito su kupovali i izvozili elektronske komponente, od kojih bi neke mogle da se koriste u razvoju nuklearnog i hipersoničnog oružja, kvantnog računarstva i drugih vojnih tehnologija.

Optuženi su navodno bili povezani sa moskovskim kompanijama „Sernija inženjering“ i „Sertal“, koje rade pod upravom specijalnih službi Ruske Federacije za kupovinu napredne elektronike i opreme za ruski vojno-industrijski kompleks i naučnoistraživački sektor. .

Jedan od optuženih – 57-godišnji stanovnik Moskve Aleksej Ipolitov – primio je zahteve za elektroniku i prosledio ih saučesnicima – zaposlenima Sertala, 44-godišnjem Jevgeniju Grinjinu i 41-godišnjoj Svitlani Skvorcovoj, koji su obezbedili finansiranje i rute isporuke. .

Drugi učesnik šeme – 52-godišnji Boris Livšic – bio je odgovoran za kupovinu robe od američkih kompanija. Koordinirao je svoje aktivnosti sa drugim učesnicima šeme – američkim državljanima Aleksejem Brejmanom i Vadimom Jermolenkom, kao i agentom FSB Vadimom Konoščenko.

Potonji je bio angažovan na direktnom transportu kupljene opreme preko ruske granice sa Estonijom. To uključuje elektroniku dvostruke namene, taktičku vojnu municiju i drugu robu koja podleže kontroli izvoza.

U oktobru i novembru 2022. Konošenko je dva puta privođen prilikom prelaska granice Estonije, kada su pronađeni poluprovodnici, meci američke proizvodnje kalibra 6,5 mm, taktički patroni i vojni snajperski patroni kalibra .338.

Brejman se predao FBI, Jermolenko je uhapšen u Nju Džersiju, a Konoščenoka su estonske vlasti uhapsile 6. decembra na zahtev SAD i trenutno čeka ekstradiciju. Ostali optuženi su na slobodi.

Optuženi su optuženi po 15 tačaka, uključujući bankarsku prevaru i prevaru korišćenjem elektronskih sredstava komunikacije i pranje novca. Preti im maksimalna kazna od 30 godina zatvora.