SAD su spremne da otkriju „veliki naučni proboj“ u nuklearnoj fuziji

SAD su spremne da otkriju „veliki naučni proboj“ u nuklearnoj fuziji

Američko ministarstvo energetike saopštilo je u nedelju da će objaviti „veliki naučni napredak“ ove nedelje nakon što su mediji izvestili da je federalna laboratorija nedavno postigla veliku prekretnicu u istraživanju nuklearne fuzije.

Fajnenšel tajms je u nedelju izvestio da su naučnici u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor (LLNL) sa sedištem u Kaliforniji postigli „neto energetski dobitak“ od eksperimentalnog fuzionog reaktora.

To bi predstavljalo prvi put da su istraživači uspešno proizveli više energije u reakciji fuzije – istog tipa koji pokreće Sunce – nego što je potrošeno tokom procesa, što je potencijalno veliki korak u potrazi za energijom bez ugljenika.

Portparoli odeljenja za energetiku i LLNL rekli su AFP-u da ne mogu da komentarišu ili daju potvrdu u vezi sa izveštajem FT, ali su rekli da će američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm u utorak „najaviti veliki naučni proboj“.

Portparol LLNL je dodao da je njihova „analiza još u toku“.

„Radujemo se što ćemo podeliti više informacija u utorak kada taj proces bude završen“, rekla je ona.

Reakcija fuzije koja je proizvela 120 odsto neto energetske dobiti dogodila se u protekle dve nedelje, rekao je FT, citirajući tri osobe koje znaju za preliminarne rezultate.

Vašington post je kasnije izvestio da su dvoje ljudi upoznatih sa istraživanjem potvrdili razvoj, a viši naučnik za fuziju rekao je novinama: „Za većinu nas ovo je bilo samo pitanje vremena“.

Neki naučnici smatraju da je nuklearna fuzija potencijalna energija budućnosti, posebno zato što proizvodi malo otpada i nema gasova staklene bašte.

„Ako je ovo otkriće u fuzionoj energiji istinito, to bi moglo da promeni igru za svet“, tvitovao je Ted Lieu, član Kongresa iz Kalifornije.

Fuzija se razlikuje od fisije, tehnike koja se trenutno koristi u nuklearnim elektranama, spajanjem dva atomska jezgra umesto razdvajanja jednog.

LLNL fuziono postrojenje se sastoji od skoro 200 lasera ​​veličine tri fudbalska terena, koji bombarduju sićušno mesto sa visokim nivoom energije da bi pokrenuli reakciju fuzije.