Japan se sprema za lansiranje prve letelice na Mesec

Japan se sprema za lansiranje prve letelice na Mesec

TOKIO – Japanski svemirski startap se nada da će treći put biti čar u nedelju u njegovom cilju da lansira prvu svemirsku letelicu nacije i privatne kompanije na Mesec, prenosi Rojters.

Misija HAKUTO-R kompanije ispace Inc trebalo bi da bude lansirana sa Kejp Kanaverala na Floridi u 2:38 (4:38 popodne u Japanu, 07:38 GMT) nakon dva odlaganja izazvana inspekcijama rakete SpaceX Falcon 9.

Nacionalne svemirske agencije Sjedinjenih Država, Rusije i Kine ostvarile su meka sletanja na najbližeg suseda Zemlje u poslednjih pola veka, ali nijedna kompanija nije.

Uspeh misije bi takođe bio prekretnica u kosmičkoj saradnji između Japana i Sjedinjenih Država u vreme kada Kina postaje sve konkurentnija, a vožnje na ruskim raketama više nisu dostupne nakon ruske invazije na Ukrajinu.

To bi takođe ograničilo nekoliko dana ispunjenih svemirom za Japan, nakon što je milijarder Jusaku Maezava u petak otkrio osam članova posade za koje se nada da će preleteti Mesec na SpaceX-u sledeće godine.

Ime HAKUTO se odnosi na belog zeca koji živi na mesecu u japanskom folkloru, za razliku od zapadnjačke ideje o čoveku na mesecu. Projekat je bio finalista na Google Lunar KSPRIZE pre nego što je oživeo kao komercijalni poduhvat.

Sledeća godina je godina zeca po azijskom kalendaru. Letelica, sastavljena u Nemačkoj, trebalo bi da sleti na Mesec krajem aprila.

Kompanija se nada da će ovo biti prva od mnogih isporuka državnih i komercijalnih tereta. Ovaj svemirski brod ima za cilj da postavi mali NASA satelit u lunarnu orbitu kako bi potražio naslage vode pre nego što sleti u Atlas krater.

Lender M1 će koristiti dva robotska rovera, uređaj veličine bejzbola na dva točka japanske svemirske agencije JAKSA i istraživač Rašid na četiri točka koji su napravili Ujedinjeni Arapski Emirati. Takođe će nositi eksperimentalnu solid-state bateriju koju je napravio NGK Spark Plug Co.

Privatno finansiran ispace ima ugovor sa NASA-om za prevoz tereta na Mesec od 2025. godine i ima za cilj da izgradi lunarnu koloniju sa stalnim osobljem do 2040. godine.