Bivšem predsedniku Paname će se suditi za pranje novca

Bivšem predsedniku Paname će se suditi za pranje novca

PANAMA – Panamski sudija pozvao je bivšeg predsednika Rikarda Martinelija da mu se sudi zbog optužbi za pranje novca, saopštili su u petak istražitelji, prenosi Rojters.

Martineli, koji je bio na funkciji od 2009. do 2014. godine, optužen je da je tokom svog mandata prao javna sredstva kupovinom jedne novinske kuće. U vezi sa slučajem „Novi biznis“, kako je poznato, optuženo je još blizu 20.

U saopštenju ranije u petak, panamsko pravosuđe je navelo da argumenti izneseni u preliminarnom predmetu u novembru pokazuju da su sredstva korišćena za kupovinu bila nelegalnog porekla.

Ovo je drugo suđenje Martineliju najavljeno ove godine, a očekuje se da će na oba svedočiti 2023. godine.

Martineli i njegovi sinovi, Luis i Rikardo, takođe su optuženi u Panami za njihovu navodnu umešanost u pranje miliona dolara mita od brazilske građevinske kompanije Odebreht.

Dvojica sinova trenutno izdržavaju zatvorske kazne u Sjedinjenim Državama zbog umešanosti u skandal koji je potresao Južnu Ameriku.

Martineli, koji tvrdi da je nevin, tvrdi da je politički ciljan i da je izjavio da namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024.