Uspešan završetak ispitivanja vakcine protiv Lasa groznice

Uspešan završetak ispitivanja vakcine protiv Lasa groznice

Grupa za vakcine, kompanija koja se bavi razvojem Univerziteta u Plimutu, uspešno je završila projekat razvoja prenosive vakcine za upotrebu kod pacova koji šire Lasa groznicu i za smanjenje njene pretnje po ljude.

Malo ispitivanje kandidatske vakcine u kontrolisanim uslovima pokazalo je da se ona može preneti između pacova i značajno poboljšati njihov imunitet na bolest. Takođe je razvijena tehnologija koja ima potencijal da proširi vakcinu za komercijalnu proizvodnju.

Rad, koji je vodio Univerzitet Kalifornije, Dejvis, video je da naučnici iz grupe The Vaccine Group sarađuju sa akademskim partnerima iz celog sveta.

Njihov rad je potvrdio da virus Lasa groznice cirkuliše u populacijama pacova Mastomis u zapadnoj Africi i izolovao je citomegalovirus specifičan za vrstu (CMV) za koji je utvrđeno da je široko rasprostranjen u ovim populacijama.

Izolovani sojevi CMV su odabrani na osnovu parametara rasta in vitro, a soj vektora kandidata je odabran za upotrebu kao virusni vektor za kandidata za vakcinu.

Dva potencijalno zaštitna antigena su identifikovana iz virusa Lasa groznice, a vodeći kandidat je odabran sa transgenom ubačenim na jedno mesto u vektoru CMV vakcine. Pored toga, kontinualna ćelijska linija sa potencijalom za komercijalnu proizvodnju vakcine razvijena je iz tkiva Mastomis pacova.

Mala probna serija kandidatske vakcine korišćena je u kontrolisanim studijama pod biobezbednošću i pokazalo se da je imunogena kod inokulisanih životinja i prenosiva na naivne sudomaćene u kavezu.

Takođe se pokazalo da vakcina smanjuje infekciju virusom Lassa groznice i izlučivanje nakon izazivanja na visoko značajnim nivoima. Pored toga, vakcina je konstruisana da postigne neophodan nivo imuniteta na Lasa virus pre postepenog gubitka gena Lasa virusa, koji vraća vakcinu u prirodni CMV divljeg tipa koji je već prisutan kod životinja.

Džeremi Salt, glavni izvršni direktor TVG-a, rekao je: „Ovo je veoma uspešan projekat koji je pružio niz alata koji se mogu primeniti kao deo programa kontrole Lasa groznice u zapadnoj Africi. Od stalnog početka 2018. globalni projektni tim je udružio resurse kako bi omogućio razvoj kandidatske vakcine razvijene od soja citomegalovirusa koji nije bio dostupan ni pre početka projekta.

„Tim je stvorio temeljno razumevanje virusne ekologije u populaciji pacova Mastomis u regionu gde je Lassa groznica endemska. Kombinovanje ovih podataka dovelo je do informisanog kompjuterskog modela za procenu strategija intervencije koje će pomoći u kontroli ove važne zoonoza. virusni patogen u zapadnoj Africi.“

Grupa za vakcine je pokrenuta da komercijalizuje istraživanje dr Majkla Džarvisa, vanrednog profesora (čitača) za virusologiju i imunologiju na Univerzitetu u Plimutu, i razvija vakcine zasnovane na CMV virusu.

Druge vakcine zasnovane na herpes virusu koje grupa razvija uključuju one za borbu protiv COVID-19, afričke svinjske kuge, Streptococcus suis (bolest kod svinja koja može izazvati meningitis kod ljudi) i virus reproduktivnog i respiratornog sindroma svinja.

Njegov budući rad povezan sa Lassa groznicom koristiće podatke studije izazova vakcine da usavrši kompjuterski model razvijen za predviđanje ishoda intervencija kontrole Lasa groznice.

Sledeći koraci će uključiti dalji kontrolisani prenos vakcine i studije efikasnosti, tehnički transfer sistema za proizvodnju vakcine proizvodnom partneru za povećanje i pilot terenska istraživanja u regionima sa virusom Lasa groznice.

Kontinuirano angažovanje sa zainteresovanim stranama za kontrolu Lasa groznice u zapadnoj Africi biće važno za identifikaciju okruženja u kome se alati razvijeni ovim projektom mogu primeniti.