Izraelski avioni pogodili su Gazu nakon raketnog udara

Izraelski avioni pogodili su Gazu nakon raketnog udara

GRAD GAZA – Izraelski avioni napali su nekoliko vojnih lokacija u Pojasu Gaze u nedelju rano, nekoliko sati nakon što su palestinski militanti ispalili projektil na južni Izrael u potezu koji je očigledno povezan sa porastom tenzija na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je Izrael.

Izraelska vojska je saopštila da su vazdušni napadi bili usmereni na fabriku za proizvodnju oružja i podzemni tunel koji pripada Hamasu, militantnoj grupi koja kontroliše Gazu od 2007. Vojska je rekla da je više projektila ispaljeno preko granice dok su ratni avioni gađali lokacije u Gazi, prenosi AP.

Nijedna palestinska grupa nije preuzela odgovornost za raketu u subotu uveče, koja je pala na otvoreno područje u blizini ograde Gaze-Izrael. Granica je mirna od avgustovskog trodnevnog sukoba između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, moćne grupe u Gazi koja je manja od dominantnog Hamasa.

Hamas i druge frakcije su u velikoj meri poštovale nezvanične dogovore koji su održavali situaciju na osiromašenoj teritoriji mirnom u zamenu za hiljade izraelskih radnih dozvola. Izrael i Egipat održavaju blokadu Gaze kako bi sprečili Hamas da napravi zalihe oružja.

„Udar preko noći nastavlja napredak kako bi se sprečilo nagomilavanje snaga“ Hamasa, saopštila je izraelska vojska.

Kritičari blokade kažu da je to oblik kolektivnog kažnjavanja koji šteti 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Dok je Gaza ostala tiha, napetost već mesecima ključa na Zapadnoj obali, gde palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu u delovima teritorije.

Izrael je izvodio skoro svakodnevne napade za koje kaže da su mete htele da Palestinci budu uključeni u planiranje ili učešće u napadima, podstaknuti nizom palestinskih napada na Izraelce u proleće u kojima je ubijeno 19 ljudi.

Vojska kaže da su napadi namenjeni razbijanju militantnih mreža i sprečavanju budućih napada, ali Palestinci kažu da učvršćuju izraelsku okupaciju bez kraja, koja je sada u 56. godini. Nedavni talas palestinskih napada na izraelske ciljeve ubio je još devet ljudi.

Više od 140 Palestinaca je ubijeno u izraelsko-palestinskim borbama ove godine. Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Ali mladići koji su bacali kamenje koji su protestovali protiv upada izraelske vojske i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe takođe su ubijeni.