Snouden dobija ruski pasoš, polaže zakletvu u državljanstvo

Snouden dobija ruski pasoš, polaže zakletvu u državljanstvo

Bivši saradnik američke obaveštajne službe Edvard Snouden, koji je pobegao od krivičnog gonjenja nakon što je otkrio visoko poverljive programe nadzora, dobio je ruski pasoš i položio zakletvu o državljanstvu, prenele su ruske novinske agencije reči njegovog advokata u petak.

Advokat Anatolij Kučerena je navodno rekao da je Snouden dobio pasoš i položio zakletvu u četvrtak, otprilike tri meseca nakon što mu je ruski predsednik Vladimir Putin dodelio državljanstvo, prenosi AP.

U izveštajima nije precizirano da li se Snouden odrekao svog državljanstva SAD. Sjedinjene Države su mu oduzele pasoš 2013. godine, što je dovelo do toga da je Snouden nedeljama ostao nasukan na moskovskom aerodromu po dolasku iz Hong Konga, sa ciljem da stigne do Ekvadora.

Rusija mu je na kraju odobrila stalni boravak. Oženio se Amerikankom Lindzi Mils 2017. godine i par ima dvoje dece.

U Vašingtonu, portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u petak da su SAD upoznate sa izveštajima da je Snouden finalizirao svoje rusko državljanstvo, ali nije mogao da ih potvrdi, i uputio je pitanja o njegovom statusu ruskoj vladi. Međutim, Prajs je rekao da Bajdenova administracija ne bi bila iznenađena da su izveštaji tačni.

„Gospodin. Snouden je dugo signalizirao svoju odanost Rusiji, ovaj korak bi to samo formalizovao“, rekao je Prajs novinarima.

Snouden je otkrio dokumente o prikupljanju podataka Agencije za nacionalnu bezbednost koji prolaze kroz infrastrukturu američkih telefonskih i internet kompanija. Takođe je objavio detalje o poverljivom budžetu američke obaveštajne službe i obimu američkog nadzora stranih zvaničnika, uključujući lidere zemalja saveznica SAD.

Snouden kaže da je to otkrio jer je verovao da je američka obaveštajna zajednica otišla predaleko i narušila građanske slobode.