Ukrajina: Ruske snage ubile dečijeg pisca

Ukrajina: Ruske snage ubile dečijeg pisca

Književnika Volodimira Vakulenka oteli su ruski vojnici u blizini Izijuma pre nego što su ga ubili tokom privremene okupacije Harkovske oblasti, prenosi Ukrinform.

„Rezultati DNK ispitivanja potvrdili su da su pisca Volodimira Vakulenka ubili ruski okupatori. To je prijavila Volodimirova bivša supruga Irina Novitska“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da su večeras roditelji Volodimira Vakulenka obavešteni da je DNK ispitivanje potvrdilo da se na mestu sahrane 319 nalazi telo njihovog sina.

Kako je preneo Ukrinform, bivša supruga pisca Irina Novicka prijavila je na Fejsbuku „pritvaranje“ Vladimira Vakulenka i njegovog sina Vitalija od strane ruske vojske. Kako je saopštila pres-služba Generalnog tužilaštva, otmica i protivzakonito lišenje slobode pisca dogodili su se krajem marta 2022. godine, kada su ruske trupe zauzele selo Kapitolivku.

Kasnije se saznalo da je Vladimir Vakulenko, otet od strane ruskih vojnika u okrugu Izium, zakopao svoja dela u bašti. Oni će biti predati Harkovskom književnom muzeju.

Prema navodima izijumskih vlasti, za vreme privremene okupacije, Rusi su tražili ratne veterane, pripadnike teritorijalnih odbrambenih snaga i njihovu rodbinu, zaposlene u raznim državnim institucijama, dobrovoljce i ljude koji su imali aktivnu proukrajinsku poziciju. Ruska vojska je dobila spiskove takvih ljudi od lokalnih kolaboracionista, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Volodimir Vakulenko je bio pisac, javna ličnost i volonter, urednik i kourednik više štampanih projekata, organizator i učesnik brojnih književnih događaja i festivala, laureat međunarodne književne nagrade Oles Uljanenko, laureat sveukrajinskog konkursa Les Martovich , laureat međunarodnog takmičenja Krunisanje reči, odlikovan Srebrnim trozubom za 20. godišnjicu nezavisnosti Ukrajine za svoja književna dostignuća.