Australija u finalu Dejvis kupa

Australija u finalu Dejvis kupa

Australija je pobedila Hrvatsku sa 2-1 u petak u Malagi u Španiji i izborila se za finale Dejvis kupa prvi put posle 19 godina, a sledeće će se suočiti sa Kanadom ili Italijom.

Maks Persel i Džordan Tompson osvojili su pobednički bod za Australiju pobedom od 6-7(3) 7-5 6-4 nad Mateom Pavićem i Nikolom Mektićem u okršaju koji je bio skoro revanš finala Vimbldona u dublu do kasne promene igrača, piše Rojters.

Nekoliko trenutaka pre meča kapiten Australije Lejton Hjuit ubacio je Tompsona umesto Metjua Ebdena, koji je zajedno sa Perselom osvojio titulu u dublu Vimbldona kada su pobedili branioca titule Pavića i Mektića u finalu Ol Ingland kluba.

Prvi set je bio žestoko okršaj sve dok češki dvojac nije pojačao i prošao kroz taj-brejk, ali Persel i Tompson se nikada nisu pokolebali i napravili brejk za vođstvo od 6-5 u drugom frejmu i držali servis da bi iznudili odlučujući treći set.

Pursel i Tompson su ponovo napravili brejk za vođstvo od 4-3 i to je bio sav jastuk koji im je bio potreban dok su vodili računa o poslu u naredna dva servis gema kako bi Australiju ubacili u svoje prvo finale od 2003. godine — kada su osvojili svoju 28. titulu.

Australijanac Aleks de Minaur doneo je odluku kada je savladao Marina Čilića sa 6-2 6-2 nakon što je Borna Ćorić doveo Hrvatsku u rano vođstvo pobedom od 6-4 6-3 nad Tanasijem Kokinakisom.

De Minaur nije imao nijednu brejk loptu tokom meča koji je trajao samo 44 minuta, dok se Čilić snažno mučio sa servis linije uz 10 duplih grešaka.

Ćorić je stavio Hrvatsku na put za drugi uzastopni nastup u finalu Dejvis kupa, ubedljivom igrom protiv Tanasija Kokinakisa u kojoj je pobedio 18 pobednika uz samo devet neiznuđenih grešaka.

Kanada igra protiv Italije u subotu, a finale je zakazano za nedelju.