Džordž Lois, ikona reklama i naslovnica, preminuo u 91

Džordž Lois, ikona reklama i naslovnica, preminuo u 91

NjUJORK – Džordž Lois, teško prodavan, harizmatični oglašivač i dizajner koji je napravio neke od najhrabrijih slika u časopisima 1960-ih i popularizovao takve fraze i imena brendova kao što su „I Want Mi MTV“ i „Lean Cuisine, “ umro je u 91. godini, preneo je AP.

Loisin sin, fotograf Luk Lois, rekao je da je umro „mirno“ u petak u svojoj kući na Menhetnu.

Prozvan „Zlatni Grk“, a kasnije (na njegovo nezadovoljstvo) „Prvobitni ludak“, Džordž Lois je bio među talasom oglašivača koji su pokrenuli „Kreativnu revoluciju“ koja je potresla Medison Aveniju i svet izvan kasnih 1950-ih i 60-ih godina . Bio je hvalisav i provokativan, voljan i umeo da uvredi, i bio je majstor u pronalaženju prave slike ili reči da uhvati trenutak ili stvori zahtev.

Njegove naslovnice časopisa Eskuire, od Muhameda Alija koji se predstavlja kao mučenik Sveti Sebastijan do Endija Vorhola koji tone u moru Kembelove supe od paradajza, definisale su hiper duh 60-ih koliko su idealizovani crteži Normana Rokvela za Saturdai Evening Post prizvali raniju eru . Kao stručnjak za reklame, osmislio je revolucionarne strategije za Kserok i Stouffer’s i pomogao kanalu za muzičke video snimke 1980-ih tako što je predložio reklame u kojima su Mick Jagger i druge rok zvezde zahtevale, uz lažnu ljutnju, „Želim svoj MTV!“

U svojim memoarima „Basic Black“, bivša izdavačka kuća USA Todai Keti Blek prisetila se da je dovela Lois ranih 1980-ih da predloži novi pristup oglašavanja za publikaciju koja se u početku mučila oko toga kako da se identifikuje. Loisina ideja je bila da zagovara dvostruku privlačnost USA Todai kao novina i časopisa, predlažući slogan: „Mnogi ljudi kažu da USA Todai nije ni riba ni živina. U pravu su!” Pre okupljanja publikacije, uključujući osnivača Al Nojharta, Lois je održala nastup vredan Oskara, napisao je Blek, „uskočivši kao tinejdžer od 6 stopa i 3 metra koji je skočio na Red Bul“.

„Bacio je jaknu na pod, otkinuo kravatu, a onda je bacio jedan prototip oglasa za drugim, šetajući po prostoriji i održavajući neprekidni monolog posut šalama i vulgarnostima. Bilo je epsko, skoro zastrašujuće. Bio sam oduševljen. Kada je završio, soba je bila potpuno tiha.” Sve oči su se okrenule ka Nojhartu, koji je sedeo „apsolutno mirno, sa izrazom lica skrivenim iza tamnih avijatičarskih naočara“. Nojhart je zastao, skinuo naočare i osmehnuo se. „Imamo ga“, rekao je.

Loisova dugogodišnja supruga, Rosemari Levandovski Lois, umrla je u septembru. Sin Hari Džozef Lois umro je 1978.

Lois, sin grčkih imigranata, rođen je u Njujorku 1931. godine i naveo je rasizam svog irskog komšiluka za svoju želju „da se probudi, uznemirava, protestuje“. Voleo je da kaže da uspešan oglašivač upija što više uticaja, a ponosio se poznavanjem svega, od sporta do baleta. Bio je kompulzivni fioka i veći deo svog života je svake nedelje posećivao Metropoliten muzej umetnosti.