Kamion udaren avionom na pisti u Limi bio je u vežbi

Kamion udaren avionom na pisti u Limi bio je u vežbi

LIMA, Peru – Peruanski zvaničnici rekli su da je vatrogasni kamion koji se sudario sa avionom LATAM Airlinesa na pisti na međunarodnom aerodromu u Limi učestvovao u obližnjoj vatrogasnoj vežbi i neovlašćeno ušao na pistu, preneo je AP.

Let LA2213, kojim je upravljao Erbas 320neo, poleteo je sa aerodroma u Limi za grad Hulijaka u južnom Peruu u petak kada je kamion ušao na pistu i udario ga je krilo aviona. Deo aviona se zapalio, ali niko od posade i putnika nije povređen.

Međutim, dva aerodromska vatrogasca u kamionu su poginula, a treći je povređen.

Vatrogasci su učestvovali u vežbi reagovanja na katastrofe, rekli su zvaničnici na konferenciji za novinare u subotu. Rekli su da je vežba deo priprema za novu pistu, koja bi trebalo da bude gotova sledećeg januara.

„U audio zapisima koje imamo, očigledno nije bilo odobrenja za bilo koje vozilo da uđe na pistu“, rekao je Horhe Salinas, predsednik državne vazduhoplovne agencije Korpak. „Ovaj slučaj je bio upad na pistu. Ne znamo zašto se to dogodilo, ako je uzrok ljudski, mehanički ili prirodni? To se istražuje. Hajde da ne spekulišemo.“

Međunarodni aerodrom Horhe Čaves u Limi trebalo je da nastavi sa radom u 13 časova. subotu, ali je obustavu rada produžio do nedelje u ponoć.

Istragu o nesreći vodi i Tužilaštvo.

U avionu Erbas A320neo bilo je 102 putnika i šest članova posade.

LATAM Airlines je saopštio da žali zbog smrti vatrogasaca i da će pružiti fleksibilnost za reprogramiranje letova pogođenim putnicima bez dodatnih troškova. Ali je rečeno da ne zna zašto je vatrogasno vozilo bilo na pisti.

„Na letu nije prijavljen nikakav hitan slučaj. Bio je to let koji je bio u optimalnim uslovima za poletanje, imao je ovlašćenje za poletanje i naišao je na kamion na pisti i ne znamo šta je kamion tamo radio“, rekao je Manuel Van Ordt, generalni direktor LATAM Airlines Peru.

Lima: Avion udario vozilo na pisti, poginula dva vatrogasca