Snabdevanje električnom energijom u Ukrajini je pod kontrolom

Snabdevanje električnom energijom u Ukrajini je pod kontrolom

Snabdevanje ukrajinskom strujom je pod kontrolom uprkos nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju električne energije i nema potrebe za panikom, saopštilo je u subotu Ministarstvo energetike.

Odvojeno, šef DTEK-a, najveće privatne energetske kompanije u zemlji, rekao je da nema potrebe da ljudi napuštaju Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ruski raketni udari osakatili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, a vlasti u Kijevu su u petak saopštile da je moguće potpuno gašenje električne mreže glavnog grada.

„Poričući panične izjave koje šire društvene mreže i onlajn mediji, uveravamo vas da je situacija sa snabdevanjem energijom teška, ali pod kontrolom“, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

Vlasti širom zemlje zakazale su isključenje struje kako bi pomogle u popravci, navodi se, pozivajući porodice da smanje potrošnju energije za najmanje 25%.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo saopštio je da će planirani nestanci struje biti u svim regionima u nedelju, ali ne predviđa neočekivana hitna isključenja struje.

„Nastavljamo da radimo na vraćanju svetlosti Ukrajincima“, navodi se u saopštenju kompanije kasno u subotu u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Teško je, ponekad duže nego što smo očekivali, ali nalazimo rešenja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je prošlog meseca Rusiju da pokušava da destabilizuje zemlju prisiljavajući milione da beže na zapad, stvarajući izbegličku krizu za Evropsku uniju.

Izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko rekao je da oružane snage, energetska industrija i pojedini Ukrajinci čine čuda na održavanju zaliha.

„Zato nema potrebe da napuštate Ukrajinu danas“, navodi se u saopštenju kompanije.

Zelenski je u subotu rekao da su problemi sa snabdevanjem najgori u Kijevu i okolini, kao i u šest drugih regiona.

„Radimo širom zemlje na stabilizaciji situacije“, rekao je on u video obraćanju.