Izraelci napali Palestince, ranjen vojnik

Izraelci napali Palestince, ranjen vojnik

JERUSALIM – Izraelski doseljenici su u subotu napali Palestince tokom hodočašća na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi palestinska novinska agencija, a izraelska vojska je saopštila da je najmanje jedan vojnik ranjen od strane naseljenika, preneo je Asošijeted pres.

Incidenti su se dogodili u gradu Hebronu, gde hiljade Jevreja Izraelaca godišnje posećuju svetu grobnicu pod zaštitom vojske.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da su doseljenici napali stanovnike i bacali kamenje i prazne flaše na njihove kuće i vozila dok su ulazili u grad. U njemu se navodi da su izraelske snage uhapsile dvojicu Palestinaca.

Ali izraelska vojska je takođe rekla da su hodočasnici napali vojnike koji su štitili njihov ulazak u nestabilni palestinski grad na jugu Zapadne obale. Nije jasno koliko je hodočasnika učestvovalo u prijavljenim napadima.

Vojska je saopštila da je muškarac napao vojniku i lakše je povredio.

Izraelski premijer Jair Lapid osudio je napad na vojnika kao „nacionalnu sramotu“. Obećavajući da će počinioce učiniti odgovornim, dodao je da je „ovo moralna povreda Izraelskih odbrambenih snaga i onih koji štite naše živote; ovo je teško krivično delo“.

„Ovo je veoma ozbiljan događaj“, rekao je general-potpukovnik Aviv Kohavi, načelnik generalštaba. „Ne može biti da će izraelski civil nasilno napasti vojnike ID koji deluju da zaštite i čuvaju civile“, dodao je on.

On je pozvao na „brz zakonski odgovor“ na incident, opisujući ga kao „sramotno i kriminalno ponašanje“.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967. godine i izgradio više od 130 naselja u kojima danas živi skoro 500.000 doseljenika, koji imaju izraelsko državljanstvo. Skoro 3 miliona Palestinaca živi na teritoriji pod otvorenom izraelskom vojnom vlašću. Palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu nad delovima Zapadne obale i sarađuju sa Izraelom u bezbednosnim pitanjima.

Palestinci žele da Zapadna obala bude glavni deo njihove buduće države. Većina zemalja na naselja gleda kao na kršenje međunarodnog prava.

Intenzivne izraelsko-palestinske borbe na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu takođe su ove godine ubile više od 130 Palestinaca, što ih čini najsmrtonosnijim od 2006, prema izraelskoj grupi za ljudska prava B’Tselem.