Snežna oluja zahvatila zapadni Njujork

Snežna oluja zahvatila zapadni Njujork

Snežne padavine nešto manje od 2 metra u zapadnoj državi Njujork navele su lokalne zvaničnike u subotu da dodatno ograniče putovanje putevima i primorale aviokompanije da otkažu letove u oblasti Bafala, neposredno uoči užurbane praznične nedelje za Dan zahvalnosti, preneo je Rojters.

Guvernerka Njujorka Keti Hočul pozvala je Nacionalnu gardu, raspoređujući oko 150 pripadnika da pomognu u uklanjanju snega i potrebama stanovnika u najteže pogođenim delovima okruga Eri.

Na konferenciji za novinare u subotu popodne, Hochul je rekla da će potpisati zahtjev za proglašenje vanrednog stanja na saveznom nivou kako bi se tražila nadoknada troškova za odgovor na oluju.

Izvršni direktor okruga Erie Mark Poloncarz rekao je da je većina stanovnika poštovala zabranu vožnje i ostala kod kuće, što je, kako veruje, sprečilo tragedije.

„Izbegli smo mnogo incidenata i nesreća koji su, nažalost, odneli živote u prošlosti“, rekao je on na vesti u Hamburgu, Njujork, jednoj od oblasti koje su najteže pogođene snegom. „Verujem da su životi spaseni.

Okrug Eri, koji je osetio najveći deo snežnih padavina, zabeležio je ukupno 195.58cm u Orchard Parku u Njujorku, mestu domaćeg terena NFL Bafalo Bilsa.

Jakovine su počele da duvaju iz jezera Eri i jezera Ontario u četvrtak da bi izazvale prvu veliku snežnu oluju u ovoj sezoni u regionu, više od mesec dana pre početka zime.

Prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, uslovi bi mogli da potraju do ponedeljka ujutro.

Prijavljeno je skoro 90 nesreća, a skoro 290 ljudi je spašeno sa puteva, rekao je Hočul.

„Imamo neka putnička vozila koja su napuštena“, rekla je ona. „S njima se rešava, ali razmere nisu ni blizu onoga što smo videli sa olujama iz prošlosti.

Krov jedne dugogodišnje kuglane u Hamburgu srušio se pod težinom snega, dodala je ona.

Državna policija izdala je više od 390 kazni, od kojih su mnoge pripale vozačima traktorskih prikolica, zbog kršenja zabrane putovanja, rekao je Hochul.

Skoro 1.5 metara snega palo je na međunarodnom aerodromu Bafalo Nijagara, gde su mnogi letovi otkazani u subotu. Bafalo, drugi po veličini grad u Njujorku, ponovo je stavljen pod zabranu putovanja u subotu ujutro.

„Ovo je bila veoma nepredvidiva oluja sa snežnim trakama koje su se kretale, napred-nazad, sever-jug“, rekao je gradonačelnik Bafala Bajron Braun za CNN. „Sneg je pao veoma brzo, veoma mokar, veoma težak.

U petak su prijavljena najmanje dva smrtna slučaja. Poloncarz je u tvitu naveo da su dva stanovnika umrla od očiglednih srčanih udara dok su čistili sneg.

Zvaničnici okruga upozorili su ljude da se klone puteva kako bi se klonili ekipe za čišćenje snega. Poloncarz je rekao da bi neke zajednice mogle videti ukidanje zabrane vožnje kasnije do subote uveče.

Ilustrujući visoko lokalizovanu prirodu snega sa efektom jezera, nivoi akumulacije su uveliko varirali širom regiona. Ipak, 11 okruga ostalo je pod proglašenjem vanrednog stanja koje je u četvrtak izdao Hochul.

Američka Nacionalna meteorološka služba predviđa da će sneg koji će uticati na jezero u okruzima Chautakua i Cattaraugus u noći sa subote na nedelju pasti do 35cm. Predviđa se da će snežni pojasevi doneti do 2 metra snega u okruzima Osvego i Luis od nedelje ujutru.

Nakon pomeranja na sever koji će uticati na okrug Nijagara, oblast Bufalo bi trebalo da se pripremi za još snežnih padavina kasno u subotu, kaže komesar za unutrašnju bezbednost i hitne službe okruga Eri Danijel Nivert.

„Na kraju će se vratiti dole kroz okrug i proći sve do kraja“, rekao je on.