Izveštaj o velikom curenju informacija iz Vrhovnog suda SAD

Izveštaj o velikom curenju informacija iz Vrhovnog suda SAD

VAŠINGTON – Izveštaj „Njujork tajmsa“ o tvrdnji bivšeg lidera protiv abortusa da mu je unapred rečeno o ishodu velikog slučaja Vrhovnog suda SAD 2014. koji se odnosi na kontraceptivna sredstva pokrenuo je u subotu pozive za istragu suda koji je još uvek potresen zbog curenja značajne presude o pravima na abortus, prenosi Rojters.

Tajms je citirao sveštenika Roba Šenka koji je rekao da je obavešten nedeljama pre javnog objavljivanja presude iz 2014. ubrzo nakon što su dva konzervativna saveznika večerala u kući sudije Vrhovnog suda Semjuela Alita i njegove supruge.

Alito je napisao to većinsko mišljenje, kao i nedavno, kojim je poništena odluka Roe protiv Vejda koja je legalizovala abortus širom zemlje, a oba su bila pobeda verskih prava.

Šenk, koji je nekada vodio evangelističku neprofitnu organizaciju u Vašingtonu, rekao je u pismu glavnom sudiji Džonu Robertsu i u intervjuima za The Times da je unapred obavešten o presudi Burvel protiv Hobi lobija, slučaju koji uključuje kontracepciju i verske prava, navodi list.

Šenk je iskoristio svoje znanje o presudi da pripremi kampanju za odnose s javnošću, a takođe je obavestio predsednika lanca zanatskih radnji koje vode hrišćani evangelisti Hobi Lobi da će dobiti slučaj, navodi Tajms.

Alito je u saopštenju rekao da su sve tvrdnje da su on ili njegova supruga procurile u javnost o odluci iz 2014. „potpuno lažne“.

Ni Šenk ni glavni sudija Roberts nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.