Banksi reaguje na „ukrajinske vandale“ koji prodaju njegova umetnička dela

Banksi reaguje na „ukrajinske vandale“ koji prodaju njegova umetnička dela

Legendarni britanski grafiti umetnik Benksi zamerio je Ukrajince što su prodali delove najmanje jednog od sedam murala koje je napravio u blizini Kijeva. On je otkrio nove slike ranije ove nedelje.

„Ukrajinski vandali su počeli da prodaju moje umetničke radove bez moje dozvole na eBay-u“, rekao je anonimni ulični umetnik iz Bristola u objavi na Instagramu u subotu. „Dao sam ti umetnost, a ti mi se ovako odužuje.“

https://twitter.com/TsarKastik/status/1593954630534369281

Objava je uključivala očigledan snimak ekrana na eBay-u koji nudi fragmente Benksijevog murala u ruševinama Borođanke, severozapadno od Kijeva, po ceni od 50 dolara. U oglasu se navodi da se cena može pregovarati i sugeriše da kupci mogu „preneti novac i reći mi za koji komad želite da otplatite 200 dolara“.

Mural prikazuje gimnastičarku za koju se čini da radi stoj na rukama na komadu ruševina ispred bombardovane zgrade. Banksi je potvrdio da je napravio mural, zajedno sa šest drugih, u video snimku koji je u četvrtak objavio na Instagramu. Objava je privukla više od 1,2 miliona lajkova. Fotografija murala gimnastičara imala je 2,2 miliona lajkova i više od 22.000 komentara.

Banksi se decenijama bavi umetnošću grafita i stekao je slavu po satiričnim crno-belim portretima koji prikazuju ljude u interakciji sa scenama oko sebe. Na primer, jedan od njegovih murala prikazuje maskiranog čoveka kako baca buket cveća na barijeru koja deli Izrael od grada Vitlejema na Zapadnoj obali.

Tajnoviti umetnik se već dugo muči zbog neovlašćenog prisvajanja njegovih slika, ali je izgubio bitke za autorska prava zbog odbijanja da otkrije svoj identitet. Samo ove nedelje, ohrabrio je svojih 11,7 miliona pratilaca na Instagramu da se osvete modnom prodavcu Guess za korišćenje čoveka koji baca cveće.

Banksijev mural osvanuo u Borođanki