Poljska zabrana putovanja Lavrovu „bez presedana“

Poljska zabrana putovanja Lavrovu „bez presedana“

Odluka Poljske da zabrani visokom diplomati Moskve Sergeju Lavrovu da prisustvuje ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Lođu sledećeg meseca je neprihvatljiva i provokativna, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je Varšava potvrdila da će odbiti ulazak ruskim zvaničnicima pod sankcijama EU, uključujući Lavrova.

Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ovim „bez presedana i provokativnim” potezom, Varšava, koja trenutno predsedava OEBS-om, „ne samo da je diskreditovala sebe, već je i nanela nepopravljivu štetu autoritetu cele Organizacije”.

Tokom svog predsedavanja, Poljska je „sa entuzijazmom uništavala“ temelje OEBS-a, uključujući „kulturu konsenzusa“, ​​saopštilo je ministarstvo, a „neprihvatljivi napad na Rusiju“ predstavlja kulminaciju ovog „antipredsedništva“.

Ističući da je Poljska takođe uskratila ulazak ruskim zvaničnicima na jesenji sastanak organizacije, ministarstvo je tvrdilo da Varšava i njeni zapadni saveznici „guraju OEBS u ambis“.

„Uvereni smo da svi razumni političari dele mišljenje Rusije o neprihvatljivosti takvih akcija i da će ih proceniti na principijelan način“, dodaje se u saopštenju.

Uoči julskog sastanka OEBS-a u Birmingemu u Velikoj Britaniji, britanske vlasti su, u skladu sa sankcijama uvedenim Moskvi zbog njene vojne operacije u Ukrajini, takođe odbile vize za članove ruske delegacije.

Moskva učestvuje u OEBS-u od kada je Sovjetski Savez potpisao prvi sporazum ove organizacije – Helsinški sporazum – 1975. godine. Njena posmatračka misija u istočnoj Ukrajini počela je 2014, ali je povučena neposredno pre početka ruske ofanzive. Moskva je više puta optuživala misiju da ignoriše kršenja koja je počinio Kijev.